Dödsspindeln kan vara på väg till Sverige

Publicerad
Uppdaterad
En elvaårig pojke tvingades till nödoperation efter ett bett från den giftiga taggspindeln.
Nu börjar en spindelskräck breda ut sig i norra Tyskland.
- Teoretiskt kan spindeln följa med nånting till Sverige, säger Skansenexperten Jonas Wahlström.
Den 1,5 centimeter stora taggspindeln kan i vissa fall vara dödlig. Och i norra Tyskland börjar folk att sova lite oroligt sedan en 28-årig man i Pankow och en 54-årig kvinna i Hohenschönhausen blivit bitna. I Österrike tvingades en elvaårig pojke till ögonblicklig operation efter ett bett från taggspindeln.

Kan vara på väg till Sverige

Normalt sett lever rackaren i mellan-Europa. Men eftersom den svenska sommaren har varit onormalt varm kan spindeln vara på väg till Sverige. Jonas Wahlström på Skansen i Stockholm har inte hört talas om fallen när Expressen.se når honom. - Vi är förskonade från giftiga djur här uppe, säger han. Men under den varma och sköna sommaren har förutsättningarna förbättrats för taggspindeln. DÖDSSPINDEL KAN VARA PÅ VÄG. En elvaårig pojke tvingades till nödoperation efter ett bett från den giftiga taggspindeln. - I vårt klimat kan de klara sig den här sommaren. Sen kommer vintern och den överlever den inte. Jonas Wahlström berättar: - Teoretiskt kan den följa med nånting hit. Det kommer inte sällan svarta änkor till Sverige i kontainrar från USA. - Alla spindlar är giftiga, men i vårt land klarar de av att döda en en fluga. Ett bett från ängsspindeln, den smaragdgröna, känns som ett nålstick men är inte farligt. Ska vi känna oss rädda för att taggspindeln hinner till Sverige innan sommaren är slut? - Nej, säger Jonas Wahlström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag