Två personer sköts ihjäl inne på Vår krog på Vårväderstorget i Göteborg i mars 2015. Sedan det året har Sverige haft flest dödsskjutningar i Norden, enligt SvD. Foto: Anders YlanderTvå personer sköts ihjäl inne på Vår krog på Vårväderstorget i Göteborg i mars 2015. Sedan det året har Sverige haft flest dödsskjutningar i Norden, enligt SvD. Foto: Anders Ylander

Två personer sköts ihjäl inne på Vår krog på Vårväderstorget i Göteborg i mars 2015. Sedan det året har Sverige haft flest dödsskjutningar i Norden, enligt SvD.

 Foto: Anders Ylander
Enligt kriminologen Sven Granath beror ökningen framförallt av ett ökat inflöde med illegala vapen. Vapnen på bilden är från ett polisbeslag i Malmö. Foto: Peo Möller / KVP/EXPRESENEnligt kriminologen Sven Granath beror ökningen framförallt av ett ökat inflöde med illegala vapen. Vapnen på bilden är från ett polisbeslag i Malmö. Foto: Peo Möller / KVP/EXPRESEN
Enligt kriminologen Sven Granath beror ökningen framförallt av ett ökat inflöde med illegala vapen. Vapnen på bilden är från ett polisbeslag i Malmö. Foto: Peo Möller / KVP/EXPRESEN

Dödsskjutningarna har ökat sedan 2014

Publicerad

28 personer sköts ihjäl inom den undre världen under 2016.

Det betyder att Sverige är det land i Norden med flest dödsskjutningar, enligt Svenska Dagbladet.

Tidningens kartläggning visar att dödsskjutningarna i Sverige har ökat kraftigt sedan 2014.

Sammanlagt 28 personer sköts ihjäl under 2016. Bara i december dog sju personer, enligt Svenska Dagbladet.

Sverige har under 2016 och 2015 haft flest dödsskjutningar i Norden. Innan dess har Sverige inte legat högt jämfört med de andra nordiska länderna under den studerade tioårsperioden.

Men ett trendbrott inträffade år 2013 och sedan dess har dödsskjutningarna ökat kraftigt.

Siffrorna kommer från dödsorsaksregister från Sverige, Finland, Norge och Danmark. Tidningen har räknat hur många dödsskjutningar som skett under en tioårsperiod.

Åratal av inflöden av illegala vapen

De dödliga skjutningarna i Sverige ser ut att gå i vågor, skriver tidningen. Kriminologen Sven Granath:

– Det är inte jättemånga personer som är inblandade i dödsskjutningarna i Sverige. Mycket är beroende av vad som händer i de här personernas tillvaro, det kan därför inte ligga konstant. Skulle det finnas fler invånare så skulle det kunna vara mer konstant år för år, säger han till Svenska Dagbladet.

Möjliga orsaker till att skjutningarna har ökat är enligt honom åratal av inflöden med illegala vapen och en större narkotikahandel. Samtidigt har det dödliga våldet förändrats menar Sven Granath.

– Nu söker man upp en person på allmän plats där personen hänger för att göra upp. Kniv hänger ihop med alkohol men det gör inte skjutvapen, säger Sven Granath till tidningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag