Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dödsskjutningarna har ökat sedan 2014

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Två personer sköts ihjäl inne på Vår krog på Vårväderstorget i Göteborg i mars 2015. Sedan det året har Sverige haft flest dödsskjutningar i Norden, enligt SvD.
Foto: Anders Ylander
Enligt kriminologen Sven Granath beror ökningen framförallt av ett ökat inflöde med illegala vapen. Vapnen på bilden är från ett polisbeslag i Malmö.
Foto: Peo Möller / KVP/EXPRESEN

28 personer sköts ihjäl inom den undre världen under 2016.

Det betyder att Sverige är det land i Norden med flest dödsskjutningar, enligt Svenska Dagbladet.

Tidningens kartläggning visar att dödsskjutningarna i Sverige har ökat kraftigt sedan 2014.

Sammanlagt 28 personer sköts ihjäl under 2016. Bara i december dog sju personer, enligt Svenska Dagbladet.

Sverige har under 2016 och 2015 haft flest dödsskjutningar i Norden. Innan dess har Sverige inte legat högt jämfört med de andra nordiska länderna under den studerade tioårsperioden.

Men ett trendbrott inträffade år 2013 och sedan dess har dödsskjutningarna ökat kraftigt.

Siffrorna kommer från dödsorsaksregister från Sverige, Finland, Norge och Danmark. Tidningen har räknat hur många dödsskjutningar som skett under en tioårsperiod.

Åratal av inflöden av illegala vapen

De dödliga skjutningarna i Sverige ser ut att gå i vågor, skriver tidningen. Kriminologen Sven Granath:

– Det är inte jättemånga personer som är inblandade i dödsskjutningarna i Sverige. Mycket är beroende av vad som händer i de här personernas tillvaro, det kan därför inte ligga konstant. Skulle det finnas fler invånare så skulle det kunna vara mer konstant år för år, säger han till Svenska Dagbladet.

Möjliga orsaker till att skjutningarna har ökat är enligt honom åratal av inflöden med illegala vapen och en större narkotikahandel. Samtidigt har det dödliga våldet förändrats menar Sven Granath.

– Nu söker man upp en person på allmän plats där personen hänger för att göra upp. Kniv hänger ihop med alkohol men det gör inte skjutvapen, säger Sven Granath till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.