Dödssiffran stiger i Gaza – nya offer

Förödelsen är enorm i Gaza.
Foto: Hatem Moussa

Under måndagen har stridigheterna i Gaza fortsatt, utan tecken på att mattas av. 

Flyganfall ska ha dödat 39 personer i Gaza. 

Den israeliska armén uppger att sju israeliska soldater ska ha dödats under dagen. 

Det senaste dygnet har varit det blodigaste i Gaza på fem år. Dödssiffran i Gaza är nu uppe i 556 personer. 

En talesperson från den israeliska armén uttalade sig på måndagskvällen och sade att ytterligare sju soldater från den israeliska armén har dödats i striderna. 

Sammanlagt har nu 25 israeliska soldater dödats i Gazaoffensiven, enligt The Jerusalem Post. Det gör det till den israeliska arméns svåraste förluster sedan 2006.

Enligt Ashraf al-Qudra, talesperson för räddningstjänsten i Gaza, har flyganfall dödat 39 personer i Gaza under måndagen. Ytterligare 68 kroppar drogs ur spillrorna i områden som drabbats av hårda strider på söndagen. 

Under söndagen dödades över 100 människor. Bland de döda fanns en familj på nio personer där sju var barn och på Gazaremsans södra sida hittades 16 döda palestinier på måndagsmorgonen i ett hus som bombats i en flygattack.

Tidigt på måndagsmorgonen dödade israelisk militär ett tiotal medlemmar ur Hamas som hade tagit sig in i Israel genom tunnlar från norra Gaza, skrev arméns talesperson Peter Lerner på sitt Twitter-konto.

Söndagens våldsamheter gjorde att FN:s säkerhetsråd, på Jordaniens initiativ, sammanträdde med kort varsel under natten. Efter mötet uppmanade rådet för andra gången till omedelbart eldupphör samt att Israel drar tillbaka sina marktrupper från Gaza, skriver AP.

– Säkerhetsrådets medlemmar uttrycker allvarlig oro över det växande antalet dödsoffer, sade Eugene Richard Gasana, ordförandelandet Rwandas FN-ambassadör, enligt AFP.

Det palestinska sändebudet Ryad Mansour uttryckte frustration mot att säkerhetsrådet inte agerade mer kraftfullt.

– Rådet misslyckas gång på gång med att axla sitt ansvar, sade Ryad Mansour enligt AFP.

Över 500 döda

Tidigt på måndagen talade USA:s president Barack Obama med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i telefon och uttryckte oro för dödsoffren på båda sidor. Presidenten uppmanade till omedelbart eld upphör i Gaza men underströk samtidigt att Israel har rätt att försvara sig. USA:s utrikesminister John Kerry reser på måndagen till Egypten för att initiera nya fredsförsök.

På söndagskvällen meddelade Hamas att de hade tillfångatagit en israelisk soldat tidigare under dagen. Beskedet möttes med glädje och hyllningar på flera platser i Gaza City. Israels FN-ambassadör förnekade att någon soldat skulle ha kidnappats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.