Grenfell Tower i North Kensington i London bröt ut efter midnatt den 14 juni. Foto: WILL OLIVER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNGrenfell Tower i North Kensington i London bröt ut efter midnatt den 14 juni. Foto: WILL OLIVER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Grenfell Tower i North Kensington i London bröt ut efter midnatt den 14 juni. Foto: WILL OLIVER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Minnesplats efter branden. Foto: EMERSON UTRACIK/REX/SHUTTERSTOCK / EMERSON UTRACIK/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESMinnesplats efter branden. Foto: EMERSON UTRACIK/REX/SHUTTERSTOCK / EMERSON UTRACIK/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Minnesplats efter branden. Foto: EMERSON UTRACIK/REX/SHUTTERSTOCK / EMERSON UTRACIK/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Nu har Londonpolisen höjt dödssiffran ytterligare – 79 personer har bekräftats döda eller är fortsatt saknade. Foto: LONDON METROPOLITAN POLICE / HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅNNu har Londonpolisen höjt dödssiffran ytterligare – 79 personer har bekräftats döda eller är fortsatt saknade. Foto: LONDON METROPOLITAN POLICE / HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nu har Londonpolisen höjt dödssiffran ytterligare – 79 personer har bekräftats döda eller är fortsatt saknade. Foto: LONDON METROPOLITAN POLICE / HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Dödssiffran stiger efter höghusbranden

Publicerad

Totalt 79 människor saknas eller har konstaterats döda efter branden den 14 juni i höghuset Grenfell Tower i North Kensington. Det uppger Londonpolisen.

På måndagen hölls en minnesstund för att hedra offren.

Grenfell Tower i North Kensington i London bröt ut efter midnatt den 14 juni. 24-vågningshuset med 127 lägenheter och minst 200 boende tog över ett dygn att släcka. 

Nu har Londonpolisen höjt dödssiffran ytterligare – 79 personer har bekräftats döda eller är fortsatt saknade.

Fem personer som tidigare rapporterats som saknade har hittats vid liv.

När branden härjade var det förutom polis och räddningstjänst även många lokalbor från närområdet som deltog i att försöka undsätta de människor som inte kunde komma ut ur huset. På fredagen besökte drottning Elizabeth platsen och hon beskrev räddningstjänsten för att ha  "mod" och volontärarbetarnas för att ha en "otrolig generositet" i att erbjuda stöd efter händelsen. Som Expressen rapporterade tidigare lämnade även den svenska kungafamiljen sina kondoleanser.

Nu har Londonpolisen höjt dödssiffran ytterligare – 79 personer har bekräftats döda eller är fortsatt saknade.Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Branden i Grenfell Tower under utredning

Branden är fortfarande under utredning, men ABC rapporterar att byggnadsmaterial som använts för huset kan ha varit förbjudna. Andra höghus inspekteras nu grundligt.

På fredagen samlades hundratals människor för att protestera utanför kommunhuset i stadsdelen Kensington-Chelsea. De boende i området hade redan innan branden uttryckt oro för brandsäkerheten i byggnaden – och varnat för att något katastrofalt skulle kunna hända. Enligt brittiska Mirror ska uppemot 400 personer befunnit sig på platsen. Människor ska även ha brutit sig in, stormat byggnaden och tagit sig fram till receptionen – där de sedan stoppades av polis.

– Det var mord – någon måste betala! skrek en person, rapporterar Mirror. 

Flera personer anklagar även hyresvärden för skyldig till mord i och med branden.

Klockan 11 lokal tid i dag hölls en tyst minut för att hedra offren. 

 

Government promises £5,500 for every household left homeless by the fire

 

https://twitter.com/SkyNewsBreak/status/876737673720999936
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag