Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dödssiffran stiger efter dådet i Irak

Minst 250 personer dödades i attacken.Foto: Khalid Mohammed/AP/TT
Helgens attack i Karada var den värsta i Irak sedan 2003.Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Dödssiffran stiger i Irak efter helgens terrordåd i Bagdad.

Minst 250 personer har nu dött – vilket gör attacken till det värsta i landet sedan 2003.

Det var i helgen, i stadsdelen Karrada i huvudstaden Bagdad, som minst två självmordsbombare från terrorgruppen IS sprängde sig själva. Den ene gärningsmannen detonerade en lastbil som var full med sprängämnen intill ett torg där människor samlats för att fira ramadan. Högtiderna gjorde att stadsdelen var mer befolkad än vanligt och dådet tros vara planerat.

Islamiska staten, som själva tagit på sig dådet, hävdar att målet med attacken var att döda shiiter.

Kort efter attacken utlyste Iraks premiärminister Haider al-Abadi tre dagars landssorg.

 

LÄS MER: Terrordåd i Iraks huvudstad Bagdad

 

Intern kritik mot säkerheten

Den exakta dödssiffran efter dådet är inte känd. Nyhetsbyrån AP skriver att letandet efter döda kroppar kommer att pågå i flera dygn eftersom många begravdes under rasmassorna. Det är också anledningen till att dödssiffran stigit sedan i helgen – på onsdagen var minst 250 personer bekräftat döda.

 

LÄS MER: Fasansfulla bilderna på vad IS lämnade efter sig

 

Det gör attacken till den värsta i landet sedan 2003, skriver al-Jazeera. Dådet har skakat om Irak där ilskan mot regeringen nu är stor. Bland annat har det riktats kritik mot att säkerhetsläget kring Bagdad – och särskilt stadsdelen Karrada – varit dåligt. I samband med att premiärminister al-Abadi besökte stadsdelen efter dådet kastades stenar mot hans konvoj.

Och landets inrikesminister Mohammed Ghabban har i dagarna aviserat att han kommer avgå efte rdet som hänt. Ansökan har dock inte godkänts ännu av premiärministern, enligt AP.

 

LÄS MER: Kassem Hamadé: "Attackerna mot IS kommer att fortsätta när livlinorna kapas"

 

FN fördömer attacken

Ghabban har också fått stor uppmärksamhet i landet efter att han kraftigt kritiserat sin regering, just för den undermåliga säkerheten.

Enligt Yle har han beskrivit vägspärrarna, som ska förhindra liknande bombdåd i Bagdad, som ett "dåligt skämt".

Även motivet till dådet diskuteras vidare, trots IS förklaring. FN:s sändebud i Irak, Jan Kubis, har spekulerat i att attacken är en hämnd efter att IS förlorat flera stora strider den senaste tiden. Bland annat har regeringsstyrkor tagit tillbaka makten över vissa IS-kontrollerade områden och städer.

– Detta är en feg och avskyvärd handling av enastående proportioner, har Kubis sagt i ett uttalande.