Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dödssiffran stiger – 18 städer sätts i karantän

Kina bygger nytt virussjukhus – på sex dagar.
Dödssiffran stiger efter coronavirus-utbrottet. Foto: WU HONG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Minst 41 människor har dött. Foto: XIONG QI / AP TT NYHETSBYRÅN
Planerade nyårsfiranden har stoppats efter utbrottet. Foto: ACHMAD IBRAHIM / AP TT NYHETSBYRÅN
Tomma gator i Peking efter att nyårsfirandet i staden ställts in.Foto: WU HONG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kinas president Xi Jinping.Foto: PANG XINGLEI / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

56 personer har nu avlidit i Kina i det nya coronaviruset från Wuhan. Nästan 2 000 har smittats. 

Kinas president Xi Jinping varnar: ”Snabbt tilltagande smittspridning”

Wuhan, där smittan först konstaterades, förbjuder en stor del av fordonstrafiken i stadens centrala delar, rapporterar nyhetsbyrån AP

Samtidigt har ytterligare städer i provinsen Hubei försatts i karantän och 50 miljoner människor befinner sig nu innanför karantärsområdet i Kina. 

Hongkong klassar utbrottet som ett ”nödläge” – och stänger skolorna fram till den 17 februari. 

Peking stoppar alla bussar till och från staden för att stoppa spridningen av Coronaviruset. 

Nära 2 000 personer har insjuknat i Kina efter att ha smittats av det nya coronaviruset ”2019-nCoV”, rapporterar AP. Samtidigt har dödssiffran stigit till 56 personer. Det innebär 15 nya dödsfall och uppåt 700 nya konstaterat insjuknade under lördagen. Och siffrorna väntas fortsätta öka snabbt. 

Efter den dramatiska utvecklingen sammankallade president Xi Jinping kommunistpartiets högsta ledning – den sex man starka politbyrån – där han, enligt statlig tv, ska ha beordrat en kraftfull offensiv mot utbrottet.

– Vi är säkra på att vi kan vinna den här striden mot epidemin, genom förebyggande arbete och kontroll, sa Xi Jinping i sitt första längre uttalande om krisen, enligt New York Times.

– När vi ställs inför denna allvarliga situation, med en snabbt tilltagande smittspridning, måste den centrala ledningen enas och stärkas.

Åtgärderna som vidtas handlar dels om att försöka få ut medicin och andra nödvändigheter till de drabbade områdena snabbare. Men det handlar också om att se till att flygplatser, tågstationer och hamnar kontrollerar alla som passerar för att upptäcka misstänkta fall. 

Det kinesiska nyåret, som inträffar i helgen, är landets största högtid och många miljoner människor brukar resa hem till sina familjer under firandet. Men i år ställs firandet in på många håll. Däribland Peking, där man också har beslutat att stoppa alla bussar till och från staden.

Flera av landets största turistattraktioner har också stängts, däribland den Förbjudna Staden i Peking, Disneyland i Shanghai och delar av den Kinesiska Muren.

Nödläge i Hongkong – över 50 miljoner i karantän i Kina

De flesta smittade finns i provinsen Hubei och dess huvudstad Wuhan, men antalet fall på andra håll i Kina och dess autonoma regioner ökar också. Samtliga provinser utom en har drabbats. 

 I Hongkong bekräftades fem fall på lördagen. I Macao två. Dessutom upptäcktes tre nya fall i Taiwan. 

Hongkong klassar virusutbrottet som ett nödläge, rapporterar AFP. Samtidigt stängs skolorna fram till den 17 februari. Även maratonloppet Standard Chartered Hongkong Marathon med 70 000 deltagare den 9 februari ställs in.  

Samtidigt utökas karantänen i Fastlandskina, där nu 17 städer – med en sammanlagd folkmängd på mer än 50 miljoner människor – satts i karantän. Det är fler än det sammanlagda antalet invånare i New York, London, Paris och Moskva, skriver AP

Wuhan, staden med 11 miljoner invånare där smittan först upptäcktes, var först att sättas i karantän och från och med söndag förbjuds även det mesta av fordonstrafiken i stadens centrala delar.  

Kinesiska myndigheter har sedan tidigare beordrat svenska möbeljätten Ikea att stänga sitt varuhus i Wuhan och under lördagen bommade även svenska H&M igen 13 av sina butiker.

CORONAVIRUSET: DETTA HAR HÄNT

31 december: Lokala myndigheter i staden Wuhan meddelar att 27 personer behandlas för en virusburen lunginflammation. En majoritet av de drabbade jobbar på den lokala fiskmarknaden.

1 januari: Fiskmarknaden stängs.

9 januari: Världshälsoorganisationen WHO bekräftar att lunginflammationen orsakats av en ny typ av Coronavirus.

11 januari: Första dödsfallet, en 61-årig man, i Wuhan

13 januari: Första bekräftade fallet utomlands. En kinesisk kvinna som nyligen besökt Wuhan blir sjuk i Thailand.

21 januari: En man i 30-årsåldern som nyligen kommit hem efter att ha rest i Kina insjuknar i Everett, Washington, USA.

22 januari: Kinesiska myndigheter bekräftar att 17 personer har dött, en majoritet av de avlidna har varit över 60 år gamla. Flyg och tågtrafik mellan Wuhan och omvärlden stoppas och staden försätts i effektiv karantän.

23 januari: Grannstäderna Ezhou och Hounggang isoleras. Minst 25 personer i Kina har dött av viruset.

24 januari: Ytterligare 10 städer i Kina isoleras. Dödssiffran i sjukdomen ökar till 41. De första fallen i Europa upptäcks i Frankrike.

25 januari: Ytterligare 15 dödsfall bekräftas. 56 personer har nu dött i smittan. Samtidigt rapporteras omkring 700 nya fall av smittan, enligt kinesiska regimen. Kanada konstaterar sitt första, nästan säkra, fall.

Bygger sjukhus på sex dagar

Ett karantänssjukhus med plats för 1 000 personer byggs nu i rasande fart i staden Wuhan, där utbrottet började.

På sex dagar ska ett helt sjukhus uppföras från grunden, och bilder från platsen visar dussintals grävmaskiner i full färd med att förbereda bygget.

Samtidigt har militären kallats in för att hjälpa Wuhans hårt pressade sjukhuspersonal. 

Tre sjukvårdskompanier, totalt 450 man, samt hundratals civila läkare har skickats till staden, där en läkare som behandlat Coronaviruspatienter avled under lördagen.

Enligt South China Morning Post är sjukhusen så pass överfulla att patienter som uppvisat symptom på viruset skickas hem. En av dem som drabbats är Xiaoxi. Hon berättar att hennes man, som varit febrig och hostat blod, nekats en plats på fyra olika sjukhus. 

– Jag är desperat. Jag vet inte om vi båda kommer leva i nya året, säger hon till tidningen. 

Grävmaskiner förbereder marken inför uppförandet av ett coronavirussjukhus i Wuhan.Foto: AP / TT

Hade inga symtom

En ny undersökning baserad på en familj som insjuknade i slutet av december har publicerats i medicintidskriften The Lancet. Där framkommer det att ett av barnen i familjen inte uppvisade några symtom – men hade viruset vilket upptäcktes först vid en datortomografi av lungorna, rapporterar South China Morning Post.

”Det är avgörande att man isolerar patienter och spårar respektive försätter personer den varit i kontakt med i karantän snarast möjligt, då det finns tecken på att asymptomatisk smitta tycks vara möjlig”, skriver rapporten fast. 

Förberedelser i Sverige

Samtidigt har jakten på ett vaccin börjat och en grupp experter på USA:s Nationella Hälsoinstitut hoppas kunna genomföra de första testerna inom tre månader, enligt Reuters.

Svenska myndigheter följer utvecklingen. Ett tiotal personer har testats, men ingen har burit på smittan. Regionerna har förberett sig på att smittan ska spridas till Sverige och frågor till patienter med luftvägssymtom om huruvida de vistats i Wuhan-området ställs bland annat i Stockholm, rapporterar Sveriges radio. 

– Om någon patient hör av sig till sjukvården i Skåne, så finns det en plan för hur man hanterar personerna. De ska få råd och kanske bli provtagna, och behöver man läggas in så finns det en plan för hur man beter sig när man tar emot patienterna, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, till kanalen. 

Fler fall utomlands

Det nya Coronaviruset har nu spridit sig till 12 länder utanför Kina, inklusive Europa. Det senaste tillskottet är Kanada, som under lördagen, med stor säkerhet, konstaterade ett fall. Det handlade om en man i 50-årsåldern som hade varit i Wuhan, men som nu lagts in på sjukhus i Toronto.

Övriga länder som har bekräftade fall är Frankrike, Malaysia, Australien, USA, Thailand, Japan, Sydkorea, Singapore, Vietnam, Nepal och Taiwan. 

VAD ÄR ETT CORONAVIRUS?

Det finns ett stort antal virus som tillhör familjen coronavirus, de flesta hos olika djurarter. Endast ett fåtal typer kan smitta mellan djur och människor.

• Sju coronavirus kan smitta människor och ger varierande symtom, vissa av dessa virus är mycket vanliga och orsakar vanlig förkylning.

• 2003–2004 bröt en epidemi ut av ett nytt coronavirus som kallas sars. 8 000 människor smittades, varav över 750 dog.

• 2012 upptäcktes på arabiska halvön en ny variant av coronavirus som kallas mers. 2 000 drabbades, 700 dog.

• Det nya coronaviruset som kallas 2019-nCoV har kopplats till en fiskmarknad i den kinesiska staden Wuhan. Viruset har en inkubationsperiod på upp till två veckor.

”Viruset sprider sig extremt fort”

Di:s Asienkorrespondent Johan Nylander på plats i Hongkong: ”Skyddsmaskerna är helt slutsålda”.

Allt du måste veta om coronaviruset

Flera dödsfall och många smittade runt om i världen av coronaviruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.