Dödspatrullen bildar allians med danskt gäng

Diamant Salihu släpper bok om konfliken som genomsyrar Rinkeby.
Polisens avspärrningar efter ett mord som kopplades till gängkriget mellan Dödspatrullen och Shottaz.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
Dödspatrullen lierar sig med danska gänget Loyal To Familia.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÀLLSPOSTEN

Dödspatrullen har etablerat sig i Danmark – och lierat sig med det danska gänget Loyal To Familia.

– Det är ett brödraskap med två namn, säger en talesperson för gängen till Ekstrabladet.

Det kriminella gänget från Järvaområdet i Stockholm blev ökänt i Danmark när fem medlemmar begick ett dubbelmord i Herlev utanför Köpenhamn 2019.

Enligt Ektrabladet har grupperingen nu etablerat sig i Danmark. De har ingått en allians med det danska brottsnätverket Loyal To Familia, LTF.

Poserar på bild

På en bild som publiceras i Ekstrabladet poserar 13 män i tröjor med texterna ”DP” och ”LTF”. Tidningen har träffat sex medlemmar i de båda gängen.

– Man kan tala om två grupperingar under samma tak, men som har olika historia, säger en person till tidningen.

Båda gängen behåller sina interna strukturer och namn, säger representanterna.

Loyal To Familia bildades i Danmark 2012. Bandet håller i huvudsak till i Nørrebro i Köpenhamn, enligt danska medier, men har även medlemmar i Tingbjerg, Skovlunde och Kokkedal.

LTF-medlemmar har gjort sig skyldiga till 109 brott och har dömts till sammanlagt 344 års fängelse.

Förbjudna i Danmark

Gänget förbjöds av en dansk domstol i fjol, som bedömde att det bryter mot den danska konstitutionen. Förbudet innebär bland annat att det är olagligt att bära gängets symboler offentligt.

– Det är en principiell och historisk dom i kampen mot kriminella gäng och organiserad brottslighet, skrev åklagaren Ida Sørensen i ett pressmeddelande.

Dödspatrullen bildades 2015 i Järvaområdet i norra Stockholm. De misstänks ligga bakom en rad mord och omfattande narkotikaförsäljning i Stockholm och är i fejd med den kriminella grupperingen Shottaz från samma område.

En av ledarena, Mohamed Ali, sitter på livstid i Danmark för dubbelmordet i Köpenhamn – som riktades mot Shottaz. Två av de andra personerna dömdes också till livstid, och två tonåringar till längre fängelsestraff.

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.