Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dödspatrull skuggade politiker innan mordet

Blommor på platsen i Moskva där Boris Nemtsov sköts till döds 2017.
Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov skuggades av en mordpatrull i nästan ett år innan han mördades, enligt ett nytt avslöjande från BBC, The Insider och Bellingcat. 

Deras granskning visar att han följdes i spåren av en FSB-agent på 13 resor innan mordet.

Nemtsovs sista projekt var en rapport om Rysslands inblandning i kriget i östra Ukraina. 

Boris Nemtsov sköts till döds i Moskva den 27 februari 2015, under en promenad nära maktborgen Kreml i Moskva. Hans sympatisörer har länge varit övertygade om att det var Nemtsovs skarpa kritik mot den ryska statsledningen som var mordmotivet. 

Den välkända och högröstade Putinkritikerns sista projekt var en rapport om Rysslands inblandning i kriget i östra Ukraina. Den slog fast att 220 ryska soldater dittills dödats i konflikten. Enligt rapporten tvingades de ryska soldaterna att lämna den ryska armén innan de reste till stridsområdet i Ukraina, för att stödja Rysslands hållning att inga ryska trupper fanns på plats – utan enbart frivilliga. 

Projektet startade sedan anhöriga till ryska soldater som dödats i strider i Ukraina bett om hans hjälp. Rapporten publicerades postumt. 

Fem män dömdes

Fem män dömdes för mordet på Boris Nemtsov. De ställdes inför militärdomstol i Moskva 2017. Samtliga är från Tjetjenien och mordet har tidigare beskrivits som ett beställningsjobb, vilket aldrig letts i bevis.

Men ett nytt avslöjande från av Bellingcat, BBC och The Insider reser nya frågor kring morddomen. Enligt granskningen ska Nemtsov ha skuggats av medlemmar ur en mordpatrull från den ryska säkerhetstjänsten FSB i tio månader innan han sköts ihjäl i Moskva 2015.

Skuggades av mordpatrull

Granskningen är baserad på läckta resedokument och visar att agenten Valerij Sukharev följde Nemtsov på alla hans resor till olika regioner i Ryssland från maj 2014 till februari 2015 – vid sammanlagt 13 tillfällen. Sukharev var vid tidpunkten medlem av den ryska säkerhetstjänsten FSB. 

Oftast anlände han till platsen kort före Nemtsov. Men under hans sista resa till Jaroslavl hade detta upphört. Bara dagar senare var Boris Nemtsov död.

Mönstret påminner om det som föregick mordförsöket på regimkritikern Aleksej Navalnyj som förgiftades med nervgiftet Novitjuk i augusti 2020, skriver BBC. En gemensam granskning av CNN och Bellingcat avslöjade i slutet av samma år att en rysk ”giftpatrull” skuggat oppositionsledaren honom under en längre tid.

Ny video på ”försvunne” ryske försvarsministern

Flera högt uppsatta ryska statsmän har den senaste tiden försvunnit från offentligheten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.