Snöröjning i Warzawa. Foto: Kacper Pempel
Snöröjning i Warzawa. Foto: Kacper Pempel

Dödskyla i Europa - 20 personer döda

Publicerad
Uppdaterad
Fortsatt ymnigt snöande orsakar transportkaos på många håll i Europa. Flygplatser stängs, hundratals tåg ställs in och hemlösa fryser ihjäl i kylan.
I Storbritannien var både Gatwick, en av Europas största flygplatser, och Edinburgh Airport stängda på torsdagen.
Över 6 400 brittiska skolor tog också ner skylten, rapporterar BBC, och många väntas förbli stängda även på fredagen. Det handlar i första hand om Skottland, där hälften av alla skolor berörs. Men även norra och sydöstra England är hårt drabbat – dock inte Londonområdet.
Hundratals tågpassagerare i bland annat Storbritannien och Tyskland tvingas övernatta i stillastående tåg eller på stationer. Frankfurt Hauptbahnhof förvandlades natten till torsdagen till ett improviserat jättehotell, när folk inkvarterades i stillastående nattåg eftersom alla andra boenden var smockfulla.

20 döda i Polen

I Frankrike övergav hundratals bilister sina bilar när de fastnat i snön på torsdagen, rapporterar AFP.
Hälften av alla Eurostartåg Paris–London ställdes in. Ungefär var fjärde flyg vid Charles de Gaulle/Roissy och var tionde vid Orly blev inte heller av under dagen.
Polen har drabbats av extremkyla. 20 personer har dött. Foto: Agencja GazetaI Polen närmar sig antalet dödsoffer i kylan 20, varav de flesta tros ha varit hemlösa. Temperaturer på kring minus 26 grader har uppmätts i landets östra delar. I nätforum spekuleras i om köldrekord från krigsåren 1944–45, på cirka 40 minus, ska slås denna säsong.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag