Dödskommitténs domare blir Irans nya president

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Ebrahim Raisi blir Irans nya president.
Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT
Ebrahim Raisi fick 62 % av rösterna i ett val som av många anses som riggat.
Foto: ARASH KHAMOOSHI / POLARIS IMAGES

Den hårdföra, konservativa veteranen Ebrahim Raisi blir Irans nya president.

Raisi har en lång karriär bakom sig inom den islamiska diktaturen.

Han anklagas bland annat för att vara inblandad i massavrättningar av politiska fångar.

Ebrahim Raisi fick 62 % av rösterna i det iranska valet, som hölls på fredagen. 60-åringens seger var väntad. Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei och hans väktarråd, som är de som egentligen bestämmer i Iran, har lagt sin fulla tyngd bakom den ultrakonservativa kandidaten efter åtta år med den mer reformsinnade Hassan Rouhani som president. 

I utgallringen av kandidater godkändes endast sju av de ursprungliga cirka 600 kandidaterna – de som sågs som ett hot rensades bort. Valdeltagandet, enligt inrikesministern på 48,8 %, blev det lägsta någonsin i ett iranskt presidentval.

– Många som röstat i tidigare iranska val för att de tyckte att deras röst kunde göra skillnad – trots att kandidater gallras av väktarrådet – valde att bojkotta valet denna gång eftersom de uppfattade det som riggat för Raisi, säger Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren till TT.

5 000 avrättade fångar

Raisi är chef för Irans rättsväsende och har en lång karriär bakom sig inom den islamiska diktaturen. Han är föremål för amerikanska sanktioner och har anklagats för att ha varit inblandad i massavrättningarna av tusentals politiska fångar i Iran 1988. Då var han 27 år gammal och vice åklagare i Teheran. Han påstås ha varit en av fyra domare i den så kallade dödskommitté som administrerade dödsdomar mot omkring 5 000 fångar.

”Att Ebrahim Raisi stigit till presidentposten i stället för att utredas för brott mot mänskliga rättigheter, mord, försvinnanden och tortyr är en grym påminnelse om att straffrihet härskar enväldigt i Iran”, säger Amnesty International i ett uttalande.

Raisi har förnekat inblandning i dödsdomarna, men han har samtidigt sagt att domarna var rättfärdiga eftersom en fatwa uttalats av den dåvarande ledaren Ayatollah Khomeini. 

Många tror att Raisi till slut kommer vara den som tar över den verkliga makten i Iran – att han tar över rollen som andlig ledare den dag då Ayatollah Ali Khamemeni, 81, behöver ersättas.

Följ senaste nytt i Expressen TV.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.