Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter dödsskjutningen – polisen befarar upptrappat våld

Under januari till slutet på april har hela 29 personer dödats i skjutvåld, vilket är betydligt fler än föregående år.
Många i Kalmar lade blommor och tände ljus för den unge man som sköts ihjäl i staden tidigare i veckan.
Foto: JENS CHRISTIAN
”Nu ser det illa ut hittills i år”, säger kriminologen Manne Gerell om det dödliga våldet.
Foto: Håkan Röjder / Malmö Universitet
Under tisdagen sköts en man i 25-årsåldern ihjäl i Eskilstuna.
Foto: OLLE SPORRONG

15 skjutningar – under årets första fem månader. 

Eskilstuna sticker ut som ett nattsvart exempel i statistiken över skjutvapenvåld. 

Nu befarar polisen att våldet inom Eskilstunas gängmiljö kommer att trappas upp ytterligare, skriver Ekuriren

– Det går inte att utesluta att det kommer att fortsätta, tyvärr, säger Oscar Nissfolk, biträdande lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

Måndagens dödsskjutning i Eskilstuna – där en man i 25-årsåldern mördades – är den senaste i raden av dåd som drabbat staden i år.

Oscar Nissfolk utesluter inte att det kan finnas samband mellan mordet och tidigare skottlossningar i staden. Nu befarar polisen en ytterligare upptrappning av gängkonflikterna.

– Vi ser inga direkta kopplingar, men det är ingenting vi utesluter heller. Det har varit 15 skjutningar sedan den 26 januari och det är en komplex problembild rakt igenom, säger han till Ekuriren.

15 skjutningar sen årsskiftet

Polisen i Eskilstuna förstärks därför nu genom att att samtliga tre lokalpolisområden i Sörmland knyts samman som en samlad resurs.

– Vi ska förstärka så mycket som behövs för att få bukt med den här utmaningen. Om det inte räcker inom polisområdet måste vi vända oss till regionen och då finns det mer resurser, säger Oscar Nissfolk till E-kuriren.

Sammanlagt har 15 bekräftade skjutningar skett i Eskilstuna under årets fem första månader. Det går att jämföra med hela förra året då sju bekräftade skjutningar skedde.

– Det är en förskräcklig utveckling och fruktansvärda siffror. Jag förstår om människor som bor nära de platser där det begåtts grova våldsbrott är oroade, säger Camilla Helgesson, tillförordnad chef för polisens utredningssektion, till Ekuriren.

Satsningarna ”har inte räckt”

Skottlossningarna i Sverige ligger på rekordnivåer. Hittills i år har 29 personer skjutits till döds i landet, vilket är rejält över snittet jämfört med de fyra senaste åren, skriver TT.

På fyra dagar har tre unga män skjutits ihjäl. Förutom i Eskilstuna, även i Örebro och Kalmar.

– Det är ett mycket grovt våld i Kalmar. Och det är ofta så att när man väl gått över den gränsen, till dödligt skjutvapenvåld, så är det svårt att backa från det. Det blir ofta värre en bra stund innan det blir bättre, säger Patrik Andersson, chef för polisregion Syds underrättelsesektion.

Dödskjutningar i Sverige

2018: 14 stycken januari till maj (hela året: 43)

2019: 18 stycken januari till maj (hela året: 45)

2020: 19 stycken januari till maj (hela året: 47)

2021: 17 stycken januari till maj (hela året: 45)

2022: 29 stycken till maj


Källa: TT

Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet, säger till Aftonbladet att han trodde att de satsningar som gjorts i Sverige för att få ner antalet skjutningar skulle ge effekt – men att han hade fel.

– Det kan vara så att det hade varit ännu mycket värre om an inte hade gjort allt alla satsningar. Men vi kan bara konstatera att det som gjort hittills i år har inte räckt, säger han till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.