Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dödshotet mot Tobias Billström polisanmäls

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tobias Billström, migrationsminister.
Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Ung vänster-ordföranden Christoffer Hurtig tvingades på lördagsförmiddagen att avgå efter dödshotet mot Tobias Billström.

Men det är inte första gången han uttrycker sig kontroversiellt på sitt Twitter-konto:

"Prinsessan Lilianär död, hurra nu är det bara resten av kungahuset kvar!", skrev han för tolv dagar sedan.

– Vi i verkställande utskottet har haft möte nu på morgonen och beslutat att uppmana honom att lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan. Han ska gå ut med offentlig ursäkt, säger Ung vänsters förbundssekreterare Hanna Cederin.

Den 11 mars i år skrevs dödshotet mot Tobias Billström (M):

"Jag vill skjuta Tobias Billström. Jag kommer verkligen att glädjas den dagen han dör. Från djupet av mitt hjärta, jag menar det verkligen."

Men först sent i går kväll, vid 23-tiden, blev Ung vänster centralt uppmärksammade på kommentaren från Christoffer Hurtig, 26, Twitterkonto. 

– Vi i verkställande utskottet har haft möte nu på morgonen och beslutat att uppmana honom att lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan. Han ska gå ut med offentlig ursäkt, säger Ung vänsters förbundssekreterare Hanna Cederin och fortsätter:

– Vi har varit i kontakt med honom om det och han har godtagit uppmaningen. Han är ångerfull.

Lämnar sitt uppdrag

Strax före klockan 10 på lördagsförmiddagen skickade Christoffer Hurtig ut sin formella ursäkt på Twitter:

"Jag ber om ursäkt till Tobias Billström för mitt uttalande. Våld är oacceptabelt i alla lägen."

Kort därpå skickade han ut ytterligare än tweet där han bekräftade att han kommer att lämna sitt uppdrag som ordförande för Ung vänster i Luleå:

"Jag förstår att det är allvarligt och lämnar mitt uppdrag med omedelbar verkan."

Hurtig har även publicerat samma ursäkt på sin Facebook-sida. Men tweeten med dödshotet mot Billström är inte första gången han uttrycker sig kontroversiellt i sociala medier:

"Prinsessan Lilianär död, hurra nu är det bara resten av kungahuset kvar!", skrev han till exempel på sitt Twitter-konto den 10 mars. 

"Handläggs hos polisen"

Tobias Billströms pressekreterare vill inte lämna några kommenterar om hur migrationsministern reagerat på hotet utan hänvisar till säkerhetspolisen som bekräftar att det finns en polisanmälan.

- Vi känner till det, inte mer än så. Det handläggs hos vanliga polisen, säger Clas Olsson, vakthavande befäl vid säkerhetspolisen.

Under lördagsförmiddagen fick Annika Sundström, ordförande för Vänsterpartiet i Luleå, kännedom om händelsen. Hon berättar för Kuriren.nu att hon tar avstånd från tweeten:

- Att han blev polisanmäld är också helt rätt, hade någon uttalat något liknande mot en vänsterpartist hade jag också polisanmält det, säger hon till Kuriren.

Precis som många andra har Annika Sundström sökt Christoffer Hurtig men utan framgång.

- Jag måste tala med honom, det är mitt ansvar som ordförande i Luleå. Men han har inte mobilen påslagen, säger hon.

Expressen har sökt Christoffer Hurtig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.