Tobias Billström, migrationsminister. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Tobias Billström, migrationsminister. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Dödshotet mot Tobias Billström polisanmäls

Publicerad

Ung vänster-ordföranden Christoffer Hurtig tvingades på lördagsförmiddagen att avgå efter dödshotet mot Tobias Billström.

Men det är inte första gången han uttrycker sig kontroversiellt på sitt Twitter-konto:

"Prinsessan Lilianär död, hurra nu är det bara resten av kungahuset kvar!", skrev han för tolv dagar sedan.

– Vi i verkställande utskottet har haft möte nu på morgonen och beslutat att uppmana honom att lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan. Han ska gå ut med offentlig ursäkt, säger Ung vänsters förbundssekreterare Hanna Cederin.

Den 11 mars i år skrevs dödshotet mot Tobias Billström (M):

"Jag vill skjuta Tobias Billström. Jag kommer verkligen att glädjas den dagen han dör. Från djupet av mitt hjärta, jag menar det verkligen."

Men först sent i går kväll, vid 23-tiden, blev Ung vänster centralt uppmärksammade på kommentaren från Christoffer Hurtig, 26, Twitterkonto.

– Vi i verkställande utskottet har haft möte nu på morgonen och beslutat att uppmana honom att lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan. Han ska gå ut med offentlig ursäkt, säger Ung vänsters förbundssekreterare Hanna Cederin och fortsätter:

– Vi har varit i kontakt med honom om det och han har godtagit uppmaningen. Han är ångerfull.

Lämnar sitt uppdrag

Strax före klockan 10 på lördagsförmiddagen skickade Christoffer Hurtig ut sin formella ursäkt på Twitter:

"Jag ber om ursäkt till Tobias Billström för mitt uttalande. Våld är oacceptabelt i alla lägen."

Kort därpå skickade han ut ytterligare än tweet där han bekräftade att han kommer att lämna sitt uppdrag som ordförande för Ung vänster i Luleå:

"Jag förstår att det är allvarligt och lämnar mitt uppdrag med omedelbar verkan."

Hurtig har även publicerat samma ursäkt på sin Facebook-sida. Men tweeten med dödshotet mot Billström är inte första gången han uttrycker sig kontroversiellt i sociala medier:

"Prinsessan Lilianär död, hurra nu är det bara resten av kungahuset kvar!", skrev han till exempel på sitt Twitter-konto den 10 mars.

"Handläggs hos polisen"

Tobias Billströms pressekreterare vill inte lämna några kommenterar om hur migrationsministern reagerat på hotet utan hänvisar till säkerhetspolisen som bekräftar att det finns en polisanmälan.

- Vi känner till det, inte mer än så. Det handläggs hos vanliga polisen, säger Clas Olsson, vakthavande befäl vid säkerhetspolisen.

Under lördagsförmiddagen fick Annika Sundström, ordförande för Vänsterpartiet i Luleå, kännedom om händelsen. Hon berättar för Kuriren.nu att hon tar avstånd från tweeten:

- Att han blev polisanmäld är också helt rätt, hade någon uttalat något liknande mot en vänsterpartist hade jag också polisanmält det, säger hon till Kuriren.

Precis som många andra har Annika Sundström sökt Christoffer Hurtig men utan framgång.

- Jag måste tala med honom, det är mitt ansvar som ordförande i Luleå. Men han har inte mobilen påslagen, säger hon.

Expressen har sökt Christoffer Hurtig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag