Dödshotad som höggravid – nu undviker hon debatter

Säpo-chefen om hoten mot politiker.
Emilia Orpana (SD) tänker några gånger extra innan hon går in i debatter.
En funktionär vid Sverigedemokraternas valstuga vid Sergels torg i Stockholm inför riksdagsvalet 2018 (arkivbild).
Foto: TT NYHETSBYRÅN

SD-politikern Emilia Orpana, 34, var höggravid när hon mordhotades av två okända män utanför en vallokal i Nynäshamn på valdagen.

– Jag blev väldigt rädd för att de skulle få för sig att slå mig i magen, minns hon.

Sedan dess undviker hon vissa debatter.

Det var vid lunchtid på valdagen, den 9 september förra året, som Emilia Orpana och en partikamrat blev angripna utanför en vallokal i Ösmo i Nynäshamns kommun.

SD-politikerna kallades för ”jävla rasister” och ”horungar” av två okända män.

– Vi blev hotade med att de skulle stampa på våra huvuden och mörda oss. Det var väldigt obehagligt.

Emilia Orpana var vid den tiden höggravid.

– En av dem viftade med armarna. Jag blev rädd för att han skulle slå mig i magen, minns hon.

Två manliga politiker, en från Moderaterna och en från Miljöpartiet, blev vittne till händelsen och gick emellan.

Mordhotet polisanmäldes – men patrullen hann inte dit i tid

Mordhotet polisanmäldes direkt, men det dröjde innan den första polispatrullen var på plats. Gärningsmännen hann lämna platsen och komma tillbaka igen – två gånger.

– Polisen lyckades tyvärr inte få tag i dem, berättar Emilia Orpana.

Därför lades utredningen ned.

– Hade polisen varit snabbare och funnits närmare så hade detta inte lagts ner.

När händelsen blev känd på valdagen kommenterade statsminister Stefan Löfven:

– Det finns sådana krafter i vårt land och därför är det så viktigt att vi står upp för demokratin och allas lika värde. Vi måste också öka jämlikheten i vårt land, då får vi inte sådana krafter.

Dåvarande kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke konstaterade samtidigt: 

– Jag blir bedrövad. Det är ju fruktansvärt Jag förstår att Emilia var i chock nu – jag hoppas verkligen att polisen får tag i den här personen som var hotfull.

De första dygnen efter händelsen funderade Emilia Orpana på att avsäga sig alla uppdrag och sluta som politiker. 

– Men min drivkraft är ju att förändra samhället. Vi lever i dag i ett samhälle där polisutredningar läggs ner och där det är för få poliser, det finns inte tillräckligt med resurser för att brott ska kunna utredas och folk ställas till svars. Det är ju det jag vill förändra. Det är därför jag är med.

Hat och hot gör att hon undviker vissa debatter

– Jag vill kunna titta mitt barn i ögonen och säga att jag gjorde allt jag kunde för att förbättra samhället.

Demokratin hotas när politiker undviker debatter och diskussioner för att de är rädda – och det gör Emilia Orpana numera.

– Jag tänker ett par gånger extra innan jag går in i debatter, säger hon.

Diskussioner om invandringspolitiken hör till sådant som direkt leder till hat och hot, menar hon.

Expressen skickade i början av juni en enkät till förtroendevalda politiker med uppdrag i kommuner, regioner, riksdagen och Europaparlamentet.

Av 4 126 svarande uppgav 713 politiker att de under de senaste fem åren undvikit debatter eller diskussioner på grund av rädsla eller oro.

– Jag undviker att gå själv om jag har kläder med vår partisymbol eller om jag är ute med sonen. Jag går inte på konstiga ställen där folk kan hoppa på mig, säger Emilia Orpana.

Sonen är nu tretton veckor gammal.

Demokratihotet

903 politiker har utsatts för våld, hot eller trakasserier sedan 2014. 

713 politiker uppger att de under de senaste fem åren undvikit debatter eller diskussioner på grund av rädsla eller oro. 

313 politiker har någon gång under de senaste fem åren funderat på att lämna politiken på grund av våld, hot eller trakasserier.

Totalt har cirka 4 126 förtroendevalda politiker i hela landet svarat på Expressens enkät. De är ledamöter i riksdagen, Europaparlamentet, regionerna, kommunstyrelser, kommunfullmäktige, kommunala nämnder och i domstolar. 

Expressen granskar Demokratihotet

Måndag: S-riksdagsledamoten fick hakkors på dörren och en penisbild i mobilen.

Tisdag: SD-politikern dödshotades som höggravid – nu undviker hon debatter.

Onsdag: M-toppen jagades av stalker – nu överväger hon att lämna politiken.

Torsdag: Säpochefen och rikspolischefen kommenterar granskningen. 

Fredag: Statsminister Stefan Löfven och M-ledaren Ulf Kristersson om Expressens granskning. 

9 utsatta politiker berättar: Så blev vi hotade och kränkta

Terese Gran (S), Ystad.

Terese Gran (S), 28, sitter i kommunfullmäktige i Ystad. 

– Debatter om feminism och invandring blir snabbt känslostyrda. Det handlar om en ”känsla av att det är så här” eller fakta som dras från ytterligheter och som man snabbt kan motbevisa. Jag upplever att de debatter jag varit i blir väldigt otrevliga och obehagliga då jag som är positiv till att vi tar emot flyktingar plötsligt får stå till svars för alla brott som har begåtts av någon utan ett svenskt efternamn. Att jag dessutom är feminist används som ett vapen då det påstås att min öppenhet för invandring direkt skadar alla ”svenska” kvinnor. Jag har så många kompisar som lagt av sin politiska karriär eller aktivism på grund av att de inte klarar av det klimat som råder. Om du redan är en utsatt person i vardagen är det ju inte konstigt att man inte vill ställa sig upp och säga sin åsikt och kanske mötas av hot och våld. Vi saknar redan så många röster och jag tror vi kommer tappa ännu fler om vi inte förändrar det.

Anette Avelin (L), Trosa.

Anette Avelin (L), 50, sitter i kommunfullmäktige, Trosa.

– Jag har valt att inte vara allt för tydlig i migrationsfrågor. Jag tycker personligen att det är allt för polariserande och inte ett tillåtande klimat, det ser jag som ett hot mot demokratin. Jag kanske inte alltid ger mig in i debatter just därför men är väl egentligen tydlig i vad jag tycker och står för.

Madelene Ekelund (MP), Örkelljunga.

Madelene Ekelund (MP), 45, sitter i kommunfullmäktige i Örkelljunga. 

– Jag blev ”attackerad” av två olika verbalt aggressiva män när jag ensam delade ut valsedlar utanför vallokalen där jag själv bor. Trots att jag är väldigt van vid arga, hotfulla och otrevliga människor i mitt civila yrke, var jag så totalt oförberedd på att det skulle kunna hända där och i det sammanhanget. Jag fick snabbt stöd av vallokalsarbetare och en person från ett annat parti kom direkt och stod med mig resten av dagen så fort den fick veta att det hänt. Jag undviker att debattera vissa ämnen eller svara på vissa frågor via sociala medier när jag tror att det kan leda till en osaklig debatt med personliga påhopp som följd.

Torbjörn Brandhill (L), Ulricehamn.

Torbjörn Brandhill (L), 29, sitter i kommunfullmäktige i Ulricehamn. 

– Jag valde att inte publicera kommentarer, inte svara på inlägg och minskade ner på mitt bloggande. Det gjorde att allt hat mer eller mindre slutade. Omedvetet påverkade det hur jag sedan bloggade och var aktiv. 


Gunilla Olsson (S), Ystad.

Gunilla Olsson (S), 76, ledamot i gymnasienämnden i Ystad.

– Jag gick in i parti efter pensionering då jag anser att det bör vara en plikt för alla att åta sig detta under någon period i livet om demokratin ska fortsätta överleva. Idag är det i stället så att politiker blir alltmer hatade och angripna med orimliga krav på sig, förutom avund. Det kan kännas övermäktigt att tåla det när man gör en hel del bra saker också som förtroendevald.

Jesper Ek (L), Katrineholm.
Foto: KNUT CAPRA PEDERSEN

Jesper Ek (L), 45, sitter i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige i Katrineholm. 

– Jag bor i området som diskuterades och ville inte riskera mitt barns eller min egen trygghet. Frågorna som diskuterades rörde det fria för- och skolvalet, kopplat till integration och bostadssegregation. Då vi för närvarande bor angränsande till ett område med väldigt höga integrationsutmaningar, blev det olustigt när jag ifrågasattes i en diskussion om varför jag inte vill ha mitt barn i en skola som har oproportionerligt hög nivå av barn med svenska som andra språk. Det förekom inga direkta hot men jag upplevde att diskussionen blev alltmer polariserad och kändes olustig.

Adnan Dibrani (S), riksdagsledamot.

Adnan Dibrani (S), riksdagsledamot. 

”Jag har kommit på mig själv att vara extra försiktig och tänka till flera gånger innan man till exempel skriver en artikel som kritiserar högerextrema. När man har familj så vill man inte ha dem springandes utanför ens dörr och då i värsta fall när man är i Stockholm och familjen är hemma. En artikel mot Moderaterna genererar inga hot, men mot Sverigedemokraterna så kommer det i regel någonting direkt. Det räcker att man står på torget så kommer en av deras sympatisörer och skriker något i ens öra.”

Anita Spjuth (V), Borås.

Anita Spjuth (V), 56, sitter i kommunfullmäktige i Borås.  

– Jag har börjat censurera mig själv i vissa debatter i sociala medier eftersom jag vet hur mycket skit mina kamrater fått och vilka långtgående konsekvenser det kan få. Det handlar framför allt om migrationspolitiken och om främlingsfientlighet. Jag blir oerhört frustrerad, för jag hade lovat mig själv att aldrig göra så. När det offentliga samtalet dör har vi inget kvar av vår demokratiska grund. Samtidigt vet jag att jag är väldigt förskonad om jag jämför med mina partikamrater.

Jan Rönngren (M), Strömsund.

Jan Rönngren (M), 62, ordförande för kommunrevisionen, Strömsund. 

– Jag undviker vissa debatter på grund av rädsla och oro. Samtalsklimatet är inte bildat och respektfullt. I en demokrati ska och måste man respektera olika åsikter även om man inte delar åsikten. Dåligt språk är inte okej även om somliga debattörer inte har bättre språk. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.