BLEV HOTAD. Efter att Aftonbladets kulturchef, Åsa Linderborg, bestämde sig för att granska högerextrema hatsajter på nätet började hot och trakasserier komma. Via mejl, brev och sms fick hon ta emot både dödshot och grova sexuella meddelanden. Foto: Anders Ylander
BLEV HOTAD. Efter att Aftonbladets kulturchef, Åsa Linderborg, bestämde sig för att granska högerextrema hatsajter på nätet började hot och trakasserier komma. Via mejl, brev och sms fick hon ta emot både dödshot och grova sexuella meddelanden. Foto: Anders Ylander

Dödshotad för sin granskning

Publicerad

Hon granskade de högerextrema hatsajterna.

Då följde hat, sextrakasserier och dödshot.

Journalisten Åsa Linderborg berättade i går själv om hoten.

- Det har varit tungt och jobbigt att det har drabbat min familj, säger hon till Expressen.

När Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg beslutade att granska de högerextrema hatsajterna - flera uttalat nazistiska, men också den SD-anknutna sajten Avpixlat - började hoten komma.

I mejl, brev och nattliga sms fick hon grova sexuella meddelanden och dödshot.

I går valde Linderborg att berätta om förföljelsen i en personlig text på de egna kultur­sidorna.

Ångrar du granskningen?

- Aldrig, verkligen inte. Det har varit tungt och jobbigt att det har drabbat min familj. Men vi har pratat om det och är överens om att det är viktigt att kunna skriva om sådana här saker.

- Min son säger att han är stolt över mig. Då känns det som att det verkligen är värt det.

Hot mot demokratin

På den svenska sektionen av Reportrar utan gränser talar man om hot mot journalister som ett hot mot demokratin.

- Vi får ett tyst samhälle, säger kanslichefen Urban Löfqvist, som hyllar Åsa Linderborg för modet att berätta öppet om sin situation.

- Vår organisation bygger på att de här hoten inte ska ske i det tysta. Fram med trollen i sol­ljuset så kanske de spricker, säger han.

Som kvinnlig journalist är Åsa Linderborg extra utsatt för den mörka undervegetationen i samhället, tror Stina Dabrowski, ordförande i Publicistklubben och själv mångårig journalist.

- Många kvinnliga journalister är tyvärr vana vid att få sådana här fasansfulla sms, mejl och påhopp. Men det här var värre än allt jag någonsin tidigare har stött på. Man blir mörkrädd, säger hon.

Efter gårdagens artikel har Åsa Linderborg fått ett enormt stöd, berättar hon.

- Jag kan konstatera att vi antirasister är betydligt fler än rasisterna. Jag har aldrig fått så mycket stöd för någonting som jag har skrivit.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag