Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dödshot stoppar kärlekstavlan

Mordhot. Den holländske filmaren Theo van Gogh sköts till döds förra året efter att ha regisserat en islamkritisk film. Nu varnar fundamentalister för att historien kan återupprepas.
Foto: MARK MARK

Här är samlagstavlan med verser ur koranen som inte får visas på Världskulturmuseet i Göteborg.

Förtäckta dödshot skrämmer museiledningen.

Hoten kommer bara tre månader efter mordet på regissören Theo van Gogh.

"Du och ditt äckliga arbete kommer att sätta muslimerna i Sverige i brand, ta lärdom av Holland! Världens största supermakt kan inte skydda sig så frågan är hur du ska skydda dig." Så lyder ett av de hotfulla e-mejlen till Världskulturmuseets aidsutställning i Göteborg. Efter flera mer eller mindre förtäckta dödshot plockades den kontroversiella samlagstavlan snabbt ner från Världskulturmuseets aids-utställning. Louzla Darabi.– Jag har tvingats ta bort tavlan en gång tidigare på en utställning. Då var det franska pensionärer som tyckte den var omoralisk - inte muslimer, berättar konstnären Louzla Darabi för GT. Det är algeriskan Darabi som målat "Scène d’Amour" (Kärleksscen) – det kontroversiella verket bakom Sveriges senaste konstskandal. På ena sidan finns muslimer som retat upp sig på tavlan som föreställer ett samlag och även innehåller verser ur koranen. På andra sidan konstetablissemanget som talar om censur och moralisk panik. Mittemellan står museichefen Jette Sandahl som bland annat uppmanats att "ta lärdom av Holland" i ett obehagligt hotmejl. Mejlet syftar på en muslimsk fanatikers mord på filmregissören Theo van Gogh i höstas.

Trycket för stort

 Till slut blev trycket för stort och målningen plockades ner, vilket GT kunde avslöja i går. – Jag kan förstå att vissa kan uppfatta mina målningar som provokationer, medan andra ser dem som ett positivt ifrågasättande av verkligheten. – Men för dom som inte förstår arabiska blir det väl bara en vanlig bild, säger konstnären Louzla Darabi till GT. Samlagstavlan som inte får visas.Vad föreställer egentligen tavlan? – Den kan ses som ett svar på det hyckleri som kännetecknar den muslimska kulturen med avseende på sexualiteten, framförallt kvinnans sexualitet. – Mitt verkliga mål var att ärligt uttrycka min innersta känsla av att kärlek leder till andlighet och därför till Gud.

Helig skrift

 – Jag ville inte förolämpa någon utan framhålla sambandet mellan kärleken och Gud, här symboliserad av Koranens heliga skrift. Var det rätt av museet i Göteborg att ta bort tavlan efter protesterna? – Det kan jag inte bedöma. Jag kan förstå museiledningen efter all mediedebatt om den muslimska fundamentalismen och de politiska konsekvenserna av den, men min fråga är: kan konsten säga allt? Och vad är det i min tavla som är så chockerande? Har du själv hotats på grund av din konst? – Nej. Jette Sandahl, chef på Världskulturmuseet i Göteborg, har fått omkring 700 mejl med anledning av Darabis tavla. GT har läst de flesta – ett fåtal av dem är aggressivt hotfulla. Till övervägande delen handlar det om artiga, vänliga brev från människor som är sårade, ledsna och med känslor av att förolämpas och hånas av tavlan. De ber om att museiledningen ska ta ner tavlan för att den trampar på deras Gudstro och heliga religion.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.