18 anställda vid Migrationsverket har fått dödshot riktade mot sig via sociala medier. Foto: MIGRATIONSVERKET
18 anställda vid Migrationsverket har fått dödshot riktade mot sig via sociala medier. Foto: MIGRATIONSVERKET

Dödshot mot anställda vid Migrationsverket

Publicerad

En okänd gärningsman har hotat, kränkt och förtalat flera anställda vid Migrationsverkets förvar på sociala medier. Dödshot har även riktats mot somliga, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket. 

Hot, förtal och kränkningar har riktats mot 18 anställda vid Migrationsverket, som hängts ut med bild på Twitter.

Somliga har även fått dödshot riktade mot sig på sociala medier, enligt sektionschefen som har anmält incidenterna till Arbetsmiljöverket. 

Det är framför allt anställda vid Migrationsverkets förvar i Gävle som har utsatts för hot. 

Det är oklart vem som ligger bakom hoten, enligt anmälan. 

Flera misstänkta hot

Det är inte första gången som Migrationsverkets anställda utsätts för hot. 

I september rapporterade SVT Nyheter att flera handläggare utsatts för dödshot, fått obehagliga samtal, mejl samt privata besök vid sina bostäder under asylprocessen. 

Det framgick i incidentrapporterna som SVT-reportrarna granskat.

Flera anställda vid Migrationsverkets förvar i Gävle har fått dödshot riktade mot sig. Bilden är inte tagen vid förvaret.Foto: TT

Mellan juli och augusti rapporterades 25 incidenter med misstänkta hot mot medarbetare. 

Helena Liss, huvudskyddsombud vid Migrationsverket, slog då larm om ett allt tuffare arbetsklimat.

– Man ser sig om bakom ryggen när man går ut från arbetsplatsen. Det kan vara någon som står bakom dörren. Man går med en rädsla i de fallen och det behöver bearbetas, sa Helena Liss till SVT Nyheter i september. 

Hot på sociala medier fortsätter

Förra året, då många som sökt asyl hösten 2015 fick sina besked, ökade även antalet hot mot personalen på sociala medier. 

De anställda uppmanades då att agera med försiktighet, väktare sattes in vid receptioner och regionchefen på Migrationsverket i Stockholm, Magnus Rodin, beskrev situationen som oacceptabel.

 

LÄS OCKSÅ: Personalen hotas under asylprocessen. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag