Bör inte känna sig säker efter dödshoten.
Bör inte känna sig säker efter dödshoten.

Dödsfatwan mot Runar ska verkställas

Publicerad
Uppdaterad
Runar Sögaards liv är långt från säkert.
Det menar den jordanske imamen Abdelmenem Abou Zanat. Han har delat ut flera dödsfatwor mot kända personer.
- Han är ett legitimt mål för muslimer, säger imamen till Expressen.
Pastor Runar Sögaards uttalande om att profeten Mohammed var en "förvirrad pedofil" är väl känt för den jordanske parlamentarikern och imamen Abdel- menem Abou Zanat. Han ansluter sig nu till de anonyma imamer som tidigare sagt att Runar ska straffas. - Att kalla profeten Mohammed för sådana saker kan inte förbli ostraffat. Straffet för det är döden, säger imamen till Expressen.

"Långt ifrån acceptabel"

Att Runar Sögaard bett om ursäkt spelar ingen roll, menar han. Detta eftersom Runar samtidigt poängterade att han såg det som bevisat att Mohammed varit gift med ett barn. - Hans ursäkt är långt från acceptabel. Runar måste skriftligt be om ursäkt och offentligt ångra sig. Sedan måste han förstå att Mohammed inte var en pedofil. Om han vägrar göra det ska dödsfatwan verkställas, säger Abou Zanat.

Fick inte heta Mohammed

Han har tidigare utfärdat dödsfatwor mot kända arabiska artister. Bland andra mot libanesiska Najowa Karam, som döpt sin hund till Mohammed. - Hon tog avstånd från det, bad om ursäkt och ångrade sig. Jag upphävde fatwan mot henne, berättar imamen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag