Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dödsdomen mot apan Ola

BANGKOK. Kung Carl Gustaf skulle hjälpa till att befria apan Ola från fångenskapen i en trång bur i Bangkok.

Men ambassadören Jan Nordlander satte stopp för planerna - vilket i princip är en dödsdom för Ola.

- Det finns viktigare saker än den gamla apan, säger han.

Kung Carl Gustaf skulle ta upp fallet med den folkkära och riksbekanta schimpansen Ola under sitt statsbesök i Thailand. Ärendet fanns med som en punkt på ett möte inför statsbesöket, men den togs bort av den svenska ambassaden i Bangkok.

Tar inte upp frågan Där ville man inte att kungen skulle ta upp frågan: - Nej, det kommer kungen definitivt inte att göra, säger Sveriges ambassadör Jan Nordlander. Varför då? - Därför att jag anser att det finns betydligt värre saker i världen med nödlidande människor än den gamla apan. Så det var du som satte stopp för ärendet? - Ja, det var det. Men samtidigt kommer uppgifter om att Olas situation blir allt hårdare. Utan vare sig lianer eller klätterträd mår han allt värre. - Ola får mat, men inte mycket mer. Hans bur är så liten att han knappt kan röra sig. Han har blivit fet och riskerar nu att drabbas av diabetes, förklarar Edwin Wiek, som engagerat sig i Olas öde och som besökte honom för två månader sen. Men kungen - som är en känd djurvän och dessutom hedersordförande i Världsnaturfonden - har ändå ansträngt sig en del och bollat över ärendet till Kolmårdens chef Mats Nilsson som blivit ombedd att besöka Ola i fångenskapen. I Thailand går rykten om att en mångmiljonär - som är god vän till ägaren av Safari World - är på väg att etablera ett eget zoo på en ö i södra Thailand.

Apornas Alcatraz Enligt uppgift reser han runt världen och köper djur, bland annat fridlysta indonesiska orangutanger för att placera i sin djurpark. Om apan Ola skulle säljas dit riskerar han att hamna i en fruktansvärd miljö som närmast kan liknas vid apornas eget Alcatraz.

 VAD TYCKER DU? Ska kungen hjälpa Ola? Maila Expressen här!

Olas karriär - från teaterapa till börshaj

  1987: Ola föds i Norge. Olas mamma dör vid förlossningen och Ola tas om hand av en djurskötare på Ölands djurpark i Sverige.  1989: Ola medverkar i en teaterföreställning i Stockholm och bor hos paret Louise Tillberg och Stephan Karlsén. Därefter återförs han till Ölands djurpark.  augusti 1993: Ola sätter sig bredvid några börslistor med fem pilar i näven. Och hugger fram aktievalet Esselte, Bergman & Bevin, Gotlands rederier, Garphyttan och Forsheda.  september 1993: Apan Ola visar sig vara mer framgångsrik än börshajarna.  mars 1994: Ola meddelar att han lämnar finansvärlden.  december 1995: Ola lämnar landet sedan djurparkens dåvarande ägare sålt Ola till Safari World Zoo utanför Bangkok i Thailand.  juni 1998: En försäljning av Ola diskuteras men Safari Worlds ledning beslutar sig för att behålla apan Ola.  augusti 1998: Förbundet Djurens rätt JO-anmäler jordbruksverket för att verket godkänt exporten av Ola till Thailand. JO avstår från en Ola-utredning  september 2001: Apan Ola försvinner spårlöst. Stephan Karlsén och Louise Tillberg befarar att han är död.  februari 2002: Ola är tillbaka i sin bur. Ola flyttades för att minska uppmärksamheten. Men där han satt, ensam, kunde han inte hanteras och flyttades tillbaka till sin flock.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.