Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dödsdömde svenskens ord från skräckfängelset

Svenska medborgaren och Ki-forskaren Ahmadreza Djalali har varit fängslad i flera år – hör Expressens intervju inifrån fängelset.
Det ökända Evinfängelset i Teheran, Iran.
Foto: ALAMY / ROGER PARKES / ALAMY

Den svensk-iranske tvåbarnspappan och forskaren vid Karolinska institutet, Ahmadreza Djalali, 48, är dömd till döden i diktaturens Iran. 

Expressen kan nu publicera en intervju med Djalali - inifrån det ökända fängelset Evin i Teheran - där han varje dag fruktar för sitt liv och längtar efter barnen hemma i Sverige.

– Min lilla son räknar dagarna till han får träffa mig igen, säger han.

I april 2016 greps den svensk-iranske läkaren och forskaren i katastrofmedicin vid Karolinska institutet Ahmadreza Djalali av iransk polis när han var på en föreläsningsresa i sitt ursprungliga hemland. Han anklagades för spioneri och samröre med den israeliska underrättelsetjänsten Mossad, och i oktober 2017 dömdes han till döden

I förra veckan kunde Expressen publicera en ny bild på Djalali i anslutning till en debattartikel från KD-riksdagsledamoten Lars Adaktusson som engagerat sig i fallet. Bilden visade en kraftigt avmagrad Djalali. 

Expressen har nu kunnat göra en intervju med Djalali inifrån fängelset Evin, som är ökänt efter flera vittnesmål om tortyr. Frågorna har tagits fram av Expressen men ställts på telefon av hans fru som tillåts ha telefonkontakt med sin make.

Den svensk-iranske KI-forskaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad, dömd till döden, i Iran. Av säkerhetsskäl är bakgrunden bortskuren på bilden.
Det ökända Evinfängelset i Teheran, Iran.
Foto: OKÄND

Intervju inifrån ökända fängelset

I intervjun berättar han att de sitter fjorton personer i en cell på cirka 30 kvadratmeter. Han fruktar för sitt liv, inte bara för den överhängande dödsdomen utan också för att han lider av flera sjukdomar som magkatarr, magsår, gallstenar och blodbrist. Dessutom vittnar han om depression, ångest och sömnproblem.

– Jag är multisjuk och på grund av covid-19 är sjukvården inställd och jag har inte åkt till sjukhus på sju månader. 

– Trots mitt tillstånd så har jag bestämt mig för att hålla ut, och slåss mot den här katastrofen. Min lilla son räknar dagarna till han får träffa mig igen. Jag måste göra allt jag kan för att komma hem och krama honom, min dotter och min fru. 

Du dömdes efter anklagelser om spioneri. Vad säger du om de anklagelserna?

– Jag har aldrig spionerat mot Iran. Jag hade inte tillgång till någon hemlig information att lämna över till någon underrättelseorganisation. De senaste åren så har jag presenterat bevis, också under rättegången, som tydligt tillbakavisar de här falska anklagelserna. 

Den svensk-iranske KI-forskaren Ahmadreza Djalali, innan han greps av iransk polis i april 2016.
Foto: PRIVAT / TT NYHETSBYRÅN PRIVAT

Beskedet: ”Sverige bryr sig inte”

Förra året väcktes ett litet hopp i Djalalis fall när Irans utrikesminister Javad Zarif vid ett besök i Sverige sa att straffet kan skjutas upp på grund av humanitära skäl. 

Vad hände efter det?

– Ingenting, ingenting hände. Min advokat försökte skicka en ny överklagan men ingenting hände. Situationen är den samma som förut och jag löper fortfarande en risk att avrättas. Varje dag så tänker jag att det kan vara den här dagen som är den sista i mitt liv, säger Djalali. 

Djalali berättar att han nyligen fördes till en åklagare där han fick höra att hans straff fortfarande gäller. Han beskriver att hans fall ställdes mot två andra svenskar som sitter fängslade i Iran - ingen av dem ska ha dubbelt medborgarskap som Djalili har. 

– De sa att Sverige inte bryr sig om jag straffas och att de (Sverige, reds anm) använder mitt dubbla medborgarskap för att täcka över sin inaktivitet.

– Till mig sades att straffet fortfarande gäller, men att de är redo att lösa problemet om Sverige bestämmer sig för att hjälpa mig, praktiskt och inte bara verbalt. Jag fick höra att Sverige inte vidtar några riktiga åtgärder för att rädda mig och få mig frigiven, utan att de föredrar att jag blir avrättad.

Systern nekades besöka svenska ambassaden

Efter mötet med åklagaren ska Djalalis syster och en advokat som arbetar med fallet ha sökt upp den svenska ambassaden i Teheran - uppgifter som också publicerades i riksdagsledamoten Lars Adaktussons debattartikel. Systern ska inte ha släppts in men advokaten fick lämna de nya uppgifterna efter Djalalis möte med åklagaren.

– Jag har under de här åren bara haft kontakt med dem (svenska UD, reds anm) några gånger. Tyvärr så inte bara stöttar Sverige mig inte praktiskt utan har svarat väldigt otrevligt på kontakter från mig och min familjs sida, både i Teheran och i Stockholm. Till exempel så hindrades min syster att besöka ambassaden i Teheran.

När den iranske utrikesministern Zarif besökte Sverige förra året sa dåvarande utrikesminister Margot Wallström, S, om Djalalis fall:

– Vi kräver att det här dödsstraffet inte ska verkställas och vi har via vår konsulära enhet kontakt med anhöriga. Vi uttrycker oro för hans hälsa och kräver konsulärt tillträde. Det är viktigt att vi fortsätter insistera på detta.

Bild inifrån det ökända Evinfängelset i Teheran, Iran.
Foto: VAHID SALEMI / AP TT NYHETSBYRÅN

Djalali är kritisk mot UD

Ahmadreza Djalali är kritisk mot att svenska UD inte gör tillräckligt för att få honom frisläppt

– Jag är inte så hoppfull att den svenska regeringen ska vidta några större åtgärder. Men å andra sidan så uppskattar jag verkligen Sverige som nation, Amnesty och akademiker som verkligen har stöttat mig och min familj från första början. 

Under åren sedan gripandet har Djalali fått starkt internationellt stöd. Hans fall uppmärksammas regelbundet av Amnesty. 2017 uppmanade FN:s experter på mänskliga rättigheter Iran att släppa honom och 2018 antog EU-parlamentet en resolution med krav på att Djalali och fyra andra EU-medborgare som sitter fängslade ska släppas. Från forskarvärlden har hans kolleger både på Karolinska institutet och runtom i världen samlats till upprop för hans frigivning. 

Vad har det internationella stödet betytt för dig?

– Jag uppskattar på djupet alla akademiker, alla mänskliga rättighets-organisationer och många många andra som stöttat mig. Deras stöd har varit hjärtevärmande för mig i den här lilla cellen. Deras stöd har motverkat risken för mig att bli avrättad och jag hoppas att det kommer att resultera i att jag släpps. 

Djalali ber nu den svenska regeringen att agera:

– Jag har dubbelt medborgarskap men jag är svensk och den svenska regeringen måste lösa det här problemet och inte bara vänta och prata.

– Jag lever med en stor risk att bli avrättad.

Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehrannia.
Foto: NICOLE FÄLTLÖV-AMIRI

UD får inte besöka Djalali

Erik Karlsson på UD:s presstjänst säger om fallet med Ahmadreza Djalali:

– Vi tar kontinuerligt upp fallet med iranska företrädare och i de kontakterna framför vi Sveriges och EU:s syn på dödsstraffet. Ambassaden har också kontinuerligt ansökt om tillstånd att besöka honom i fängelset men där har iranska myndigheter vägrat. Och vi står i nära kontakt med anhöriga.

Görs det några framstötningar tillsammans med andra länder eller på EU-nivå?

– EU är en drivande aktör i arbetet för avskaffandet av dödsstraff och har tagit fram riktlinjer för detta, och Sverige tar en aktiv del i EU:s arbete. EU har även demarscherat i ärendet, det var en demarsch som genomfördes av den bulgariska ambassadören när de var EU-ordförandeland. 

Är Djalalis dubbla medborgarskap en försvårande faktor?

– Ja, det är det. Svenska ambassaden har ytterst begränsade möjligheter att bistå svensk-iranska medborgare som får problem med iranska myndigheter och anledningen till det är att Iran inte erkänner dubbla medborgarskap. 

Om händelsen nyligen där Djalalis syster inte släpptes in på svenska ambassaden i Teheran säger Karlsson:

– På grund av den svåra situationen som råder i Iran med anledning av covid-19 så har beslut fattats om att minska antalet besök på ambassaden.


Se mer:

Djalali har dömts till döden i Iran.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.