Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dödsdömde svenskens fru: Jag är besviken på UD

Vida Mehrannia.
Foto: NICOLE FÄLTLÖV-AMIRI
Ahmadreza Djalali.
Foto: PRIVAT / TT NYHETSBYRÅN PRIVAT

Svenske medborgaren Ahmadreza Djalali har suttit fängslad i Iran i tre och ett halvt år – dömd till döden.

Hans hustru, Vida Mehrannia, hade hoppats få hjälp när den iranske utrikesministern besökte Sverige – men nobbades av UD.

– De hörde aldrig av sig. Jag är ledsen och upprörd, säger Vida Mehrannia. 

Det har snart gått tre och ett halvt år sedan Ahmadreza Djalali, katastrofforskare vid Karolinska institutet i Solna, greps av iransk polis i april 2016. Han var på en föreläsningsresa i Iran för att besöka olika universitet i sitt ursprungliga hemland.

Sedan dess har hans fru och två barn hemma i lägenheten i Stockholmsförorten Kista inte fått träffa sin make och pappa.

– Våra barn saknar honom. Min son frågar varje dag efter sin pappa och vill att han ska följa med honom till skolan, har Vida Mehrannia tidigare berättat för Expressen.

Iranska myndigheter dömde Ahmadreza Djalali till döden i oktober 2017, och har anklagat honom för att ha spionerat åt Israels underrättelsetjänst Mossad.

Domen har fördömts av såväl människorättsorganisationen Amnesty som flera västeuropeiska regeringar.

Beviljades svenskt medborgarskap

Utrikesminister Margot Wallström (S) har tagit upp hans fall flera gånger med iranska företrädare. 

I februari 2018 beviljades KI-forskaren, som tidigare enbart haft permanent uppehållstillstånd i Sverige, svenskt medborgarskap. Förhoppningen var att svenska regeringen därigenom skulle kunna öka påtryckningarna på Iran för ett frisläppande.

Hustrun skrev till UD – två gånger

I veckan som gick besökte den iranske utrikesministern Javad Zarif Sverige och träffade då bland annat Wallström.

Vida Mehrannias förhoppning var att hon då skulle ges en chans att framföra sin vädjan om ett frisläppande av maken, Ahmadreza Djalali.

Två gånger kort tid före besöket skrev hon till utrikesdepartementet – men utan att få svar.

När Expressen pratar med Vida Mehrannia är hon både ledsen och upprörd.

– Jag är så orolig för Ahmadreza. Jag hade ett hopp att jag skulle ges en möjlighet att framföra min vädjan om ett frisläppande till Javad Zarif. Nu blev det inte så, och jag känner mig känslomässigt dränerad, säger Vida Mehrannia.

– Jag bad alltså vid två tillfällen via UD om ett möte med Zarif, men ingen därifrån hörde av sig. Jag är besviken på den svenske utrikesministern.

Efter Zarifs korta besök i Sverige hörde Vida Mehrannia av sig i förra veckan ytterligare en gång till UD.

– Jag ville få ett klargörande om vad som hade sagts mellan Zarif och Margot Wallström. Jag fick då veta att min mans fall hade tagits upp i samtalen. Men jag fick inte veta några detaljer.

Anna Lundbladh, presskommunikatör på utrikesdepartementet, skriver i ett mejl: 

Utrikesministern är mycket engagerad i Ahmadreza Djalalis fall och tog upp hans situation med Irans utrikesminister Javad Zarif under dennes besök i Stockholm. Sverige liksom övriga EU:s position mot dödsstraffet lyftes fram. Utrikesministern var tydlig med att Sverige kräver att dödsdomen inte verkställs. Vi redogör inte i detalj för vad som sagts under denna typ av diplomatiska samtal. Utrikesdepartementet står i kontakt med Ahmadreza Djalalis anhöriga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.