Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dödsdömde mördarens krav: Arkebusera mig

Zane Michael Floyd dömdes till döden för att ha mördat fyra människor.
Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN
Zane Michael Floyd ska avrättas med dödlig injektion i sommar.
Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN

Zane Michael Floyd dömdes till döden för att ha skjutit ihjäl fyra personer i Las Vegas.

Han ska avrättas med dödlig injektion i sommar – men kräver att få dö på ett annat sätt.

– Avrättning via arkebuseringspluton orsakar en snabbare och mindre smärtsam död än en dödlig injektion, säger Floyds försvarsadvokat Brad Levenson enligt CBS.

Zane Michael Floyd, 45, kommer den 7 juni att bli den förste personen på 15 år som avrättas i amerikanska delstaten Nevada. Han dömdes till döden för att ha dödat fyra personer med ett gevär och skadat en femte svårt i en stormarknad i Las Vegas år 1999.

Praxis i Nevada är att dödsdömda avrättas med dödlig injektion, men Zane Michael Floyd vill i stället ställas framför en arkebuseringspluton.

– Detta är inte en förhalningstaktik, säger Floyds försvarsadvokat Brad Levenson som säger att en arkebuseringspluton är ”den mest humana metoden”.

Brad Levenson försöker nu få avrättningen uppskjuten tills dess ”en ny procedur för att genomföra den har tagits fram”.

Tre delstater använder fortfarande arkebuseringspluton

Nevada använde en arkebuseringspluton vid avrättningar i 1900-talets början, men började därefter använda gaskammare. De elva senaste avrättningarna i Nevada har genomförts via dödlig injektion. Den 26 april 2006 genomfördes den senaste avrättningen i Nevada och lagstiftare i delstaten håller just nu på att överväga om man ska avskaffa dödsstraffet.

Tre delstater – Mississippi, Oklahoma och Utah – använder sig fortfarande av arkebuseringspluton vid avrättningar liksom USA:s militär. Senaste arkebuseringen genomfördes i Utah 2010.

Yngsta personen på 70 år avrättades

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.