Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dödsdömd KI-forskare hungerstrejkar igen

Ahmadreza Djalali, 45, har börjat sin tredje hungerstrejk i protest mot dödsdomen.
Foto: Privat / TT NYHETSBYRÅN PRIVAT
– Han varken äter eller dricker nu. Jag vet inte vad som händer honom, säger Ahmadreza Djalalis hustru Vida Mehrannia.
Foto: Nicole Fältlöv-Amiri

Ahmadreza Djalali, 45, fortsätter hungerstrejka i protest mot dödsdomen.

Samtidigt bekräftar nu utrikesdepartementet att de har en pågående dialog med Iran för att få träffa KI-forskaren.

– Både den rättsliga delen och hälsosituationen är prioriterade, säger Patric Nilsson på UD.

När statsminister Stefan Löfven besökte Iran för drygt två veckor sedan bad regeringsdelegationen att få konsulärt tillträde till Ahmadreza Djalali, forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet som sitter fängslad i Iran sedan april förra året.

Men hittills har den svenska ambassaden i Teheran inte fått träffa honom. Däremot pågår en dialog med de iranska myndigheterna.

– Vi har en dialog, men vi har inte fått tillträde att besöka honom. Det här är något som vi fortsätter att ta upp med iranska företrädare. Vi säger att vi vill få träffa honom, säger Patric Nilsson.


LÄS MER: Spänd väntan på besked om fängslade KI-forskaren


Hustrun: Smärtor i både hjärtat och njurarna

Samtidigt blir situationen allt mer akut. Ahmadreza Djalali har redan tappat mer än 20 kilo i vikt efter att ha genomfört flera tidigare hungerstrejker slutade han i fredags även att dricka.

– Han varken äter eller dricker nu. Jag vet inte vad som händer honom, säger hans hustru Vida Mehrannia.

Hon sitter hemma i lägenheten i Stockholmsförorten Kista tillsammans med parets två barn och vet inte när - eller om - de kommer få träffa sin make och pappa igen.

– Vår familj i Iran pratade med honom förra veckan och han har smärtor i både hjärtat och njurarna.


LÄS MER: Fängslade forskarens fru vädjar till Löfven


Människorättsorganisationen Amnesty har engagerat sig i fallet och samlar just nu in underskrifter där de kräver hans frigivning. Planen är att lämna över dem till iranska myndigheter på fredag.

– Men Amnesty kommer givetvis att fortsätta följa fallet och se hur vi fortsatt agerar bäst för honom, säger Joanna Backman, kommunikatör på Amnesty.

Stefan Löfven skakar hand med Irans president Hassan Rouhani i Teheran.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

UD: Vi fortsätter agera

Ahmadreza Djalali greps av tjänstemän från underrättelsetjänsten den 25 april 2016, tre dagar innan han skulle återvända till Sverige. Familjen fick ingen information om gripandet förrän efter tio dagar då Ahmadreza fick ringa ett kort samtal till dem. Han sitter nu inlåst i Evin-fängelset i Teheran som är ökänt för att tortera fångar.

Den 31 januari ställdes Ahmadreza Djalali inför en revolutionsdomstol utan advokatens närvaro, och den sittande domaren meddelade att Ahmadreza anklagades för “spioneri” och kan dömas till döden.

Svenska myndigheter har begränsat manöverutrymme i frågan eftersom Ahmadreza Djalali och hans familj är iranska medborgare med permanent uppehållstillstånd i Sverige, och att alla beslut gällande hans öde därför sker i Iran.

– Man har möjlighet att få konsulärt stödet när man har permanent uppehållstillstånd och vi vill träffa honom. Vi kommer fortsätta agera i ärendet, säger Patric Nilsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.