Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dödsdömd KI-forskare får svenskt medborgarskap

Ahmadreza Djalali. Foto: PRIVAT / TT NYHETSBYRÅN
Djalali har arbetat som forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Solna sedan oktober 2015. Foto: SAMUEL UNÉUS
Fru Vida Mehrannia hoppas medborgarskapet ska göra att hennes makes dödsdom ändras. Foto: NICOLE FÄLTLÖV-AMIRI

KI-forskaren Ahmadreza Djalali har dömts till döden i Iran.

Nu har han beviljats svenskt medborgarskap av Migrationsverket.

– Jag hoppas att det här hjälper till att fria min make så han kommer tillbaka till vår familj, säger hans fru Vida Mehrannia.

De diplomatiska relationerna mellan Sverige och Iran har försämrats sedan KI-forskaren Ahmadreza Djalali dömdes till döden av en iransk domstol under förra året.

Men det har varit svårt svenska regeringen att göra något då Ahmadreza Djalali inte varit svensk medborgare utan enbart haft permanent uppehållstillstånd i Sverige.

I hopp om att kunna påverka processen och häva dödstraffet har svenska Migrationsverket därför beslutat att bevilja honom svenskt medborgarskap, vilket Ekot var först att rapportera om.

Fru Vida: Vi har fått lite hopp

Hans fru Vida Mehrannia som bor med parets två barn i Stockholmsförorten Kista fick beskedet på lördagseftermiddagen.

– Jag hoppas det hjälper honom, för det här gör att den svenska utrikesministern kan få formell rätt att träffa honom och utöva påverkningar på Iran, säger Vida Mehrannia.

Hon är fortfarande djupt orolig över sin makes situation, men lördagens besked har ändå gett henne hopp.

– Vi har fått lite hopp, kanske kan det här ändra hans dom. Jag hoppas att det här hjälper till att fria min make så han kommer tillbaka till vår familj, säger hon.

Ahmadreza Djalali greps och anklagades för spioneri under en föreläsningsresa i Iran 2016. Han är iransk medborgare, men har permanent uppehållstillstånd i Sverige och har arbetat som forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Solna sedan oktober 2015.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!