Storbranden i Portugal har hittill krävt 62 människoliv. Foto: PAULO NOVAIS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNStorbranden i Portugal har hittill krävt 62 människoliv. Foto: PAULO NOVAIS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Storbranden i Portugal har hittill krävt 62 människoliv.  Foto: PAULO NOVAIS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Flera personer brändes till döds i sina bilar. Foto: ARMANDO FRANCA / AP TT NYHETSBYRÅNFlera personer brändes till döds i sina bilar. Foto: ARMANDO FRANCA / AP TT NYHETSBYRÅN
Flera personer brändes till döds i sina bilar. Foto: ARMANDO FRANCA / AP TT NYHETSBYRÅN

Dödsbranden i Portugal - "Var verkligen helvetet"

Publicerad

Fler än 1000 brandmän kämpar mot den skogsbranden i Portugal som hittills krävt 62 dödsoffer. 

"Det var verkligen helvetet. Jag trodde jordens undergång var här", berättar överlevaren Maria de Fatima Nunes för AFP. 

Tre dagars landssorg är utlyst. 

– Alla flaggor är på halv stång. Jag tycker det här är fruktansvärt, säger Sanna Nohrén, 21, som bor i Lissabon.

Skogsbranden rasar i området Pedrogão Grande, söder om Coimbra i centrala Portugal. Fler än 1000 brandmän bekämpar elden som hittills krävt 62 människors liv. 

"Det var verkligen helvetet. Jag trodde jordens undergång var här", berättar överlevaren Maria de Fatima Nunes för AFP.

Flera av offren brändes då de befann sig i sina bilar. Väg 236, som skär genom området där branden rasade, förvandlades till ett inferno. Under söndagskvällen blockerade ett tiotal utbrända bilar vägen, och vid ett av vraken låg flera kroppar. 

Brandförloppet var mycket snabbt.

"Elden spred sig inte längs marken - den spred sig genom luften via trädtopparna. På fem minuter brann allting på ett område om 10 kilometer, säger Virgilio Godinho, som bor i området.

Familjen i Sverige orolig

Sanna Nohrén, 21, från Växjö bor och arbetar i Lissabon. Tillsammans med sin pojkvän brukar hon resa runt i landet, och för någon månad sedan var de i närheten av området som nu eldhärjas. 

– Min familj har hört av sig och frågat om jag var i närheten av branden för de vet att jag reser ganska mycket i Portugal, berättar hon.

Hon nåddes av nyheten om branden under lördagen.

– Jag tyckte det var fruktansvärt hemskt med tanke på att människor blivit innebrända i sina bilar. Att de inte kunde ta sig därifrån var det absolut värsta att höra om. 

"Vi var nära bränder"

"Elden har nått en nivå av mänsklig tragedi som vi aldrig tidigare skådat", sa premiärminister Antonio Costa, som har utlyst tre dagars landssorg, rapporterar AFP.

– Alla flaggor är på halv stång. Jag tror inte riktigt det har sjunkit in än vad som hänt, säger Sanna Nohrén. 

Under den senaste tiden har det varit extremt varmt i Portugal. 

– I helgen var det mellan 40 och 50 grader. Om man kommer ner till Portugal ska man vara försiktig. Man får verkligen inte elda någonstans, men det är en del som försöker grilla trots att det verkligen är förbjudet, säger Sanna Nohrén. 

– Det var stark hetta förra året och vi var då nära några bränder, men det var inte alls lika stort.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag