Enligt brottsförebyggande rådet ökar det dödliga våldet och bedrägerierna i Sverige. Foto: Ludvig Thunman / KVP/EXPRESSEN
Enligt brottsförebyggande rådet ökar det dödliga våldet och bedrägerierna i Sverige. Foto: Ludvig Thunman / KVP/EXPRESSEN

Dödligt våld och bedrägerier ökar

Publicerad

Det dödliga våldet har ökat i Sverige.

Brottsförebyggande rådets siffror visar även att antalet anmälda bedrägerier ökar lavinartat.

– Jag kände mig som en idiot, säger Gerd Olsson, 86, i Värmland som fick bankkontot länsat av lurendrejare.

Under torsdagen släppte Brottsförebyggande rådet, Brå, den slutgiltiga brottsstatistiken för förra året.

Den visar bland annat att fallen av dödligt våld har ökat till 112 stycken, en ökning med 25 fall eller knappt 29 procent sedan 2014.

Bakom siffrorna döljer sig bland annat de enormt uppmärksammade morden på Skövdeflickan Lisa Holm och Ida Johansson i Upplands Väsby.

– Det är mordfall som sticker ut. Däremot har inte vi sett någon särskild ökning av dödligt våld i vårt område, utan det är nog mer i storstadsområdena där det varit en hel del skjutningar, säger poliskommissarie Lars Johansson, som ledde Lisa Holm-utredningen.

Lisa Holm

I juni förra året ringade hans utredningsgrupp in den nu dömde mördaren Nerijus Bilevicius, 36, efter att Lisa Holm påträffats under det största sökpådraget i svensk kriminalhistoria.

Den litauiske gästarbetaren har fram till den 15 april på sig att begära prövning av livstidsstraffet hos Högsta domstolen.

– För vår del är fallet inte avslutat förrän Högsta domstolen har fattat ett beslut, säger Lars Johansson.

De anmälda bedrägeri- och förfalskningsbrotten fortsätter samtidigt att öka med 19 procent till nya rekordnivån: 198 626 stycken. En som drabbats är Gerd Olsson, 86.

– Det var en fredag. Jag väntade på hemtjänsten och hade inte låst dörren. Då såg jag en skugga i lägenheten, säger Gerd Olsson som bor på ett äldreboende i värmländska Årjäng.

"Skuggan"

"Skuggan" var en 17-åring som hade stulit hennes mobiltelefon och plånbok som innehöll 3000 kronor. Han tillhörde en kringresande trio män, och efter stölden i augusti förra året ringde en av dem Gerd och låtsades vara polis.

– Han sa att mitt bankkort hade blivit stulet och att de behövde koden för att kunna spärra det.

Sedan gjorde sällskapet bankomatuttag från Gerd Olssons konto och köpte varor för knappt 53 000 kronor i olika butiker.

Hovrätten slog i mars fast domen: en man i 40-årsåldern fick fyra månaders fängelse, hans 17-årige son dömdes till 60 timmars ungdomstjänst och en annan 17-åring fick ungdomsvård.

– De går på gamlingar som mig. Det är illa, men jag har lärt mig låsa ytterdörren, säger Gerd Olsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag