Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dödligt våld och bedrägerier ökar

Enligt brottsförebyggande rådet ökar det dödliga våldet och bedrägerierna i Sverige.
Foto: Ludvig Thunman / KVP/EXPRESSEN

Det dödliga våldet har ökat i Sverige.

Brottsförebyggande rådets siffror visar även att antalet anmälda bedrägerier ökar lavinartat.

– Jag kände mig som en idiot, säger Gerd Olsson, 86, i Värmland som fick bankkontot länsat av lurendrejare.

Under torsdagen släppte Brottsförebyggande rådet, Brå, den slutgiltiga brottsstatistiken för förra året.

Den visar bland annat att fallen av dödligt våld har ökat till 112 stycken, en ökning med 25 fall eller knappt 29 procent sedan 2014.

Bakom siffrorna döljer sig bland annat de enormt uppmärksammade morden på Skövdeflickan Lisa Holm och Ida Johansson i Upplands Väsby.

– Det är mordfall som sticker ut. Däremot har inte vi sett någon särskild ökning av dödligt våld i vårt område, utan det är nog mer i storstadsområdena där det varit en hel del skjutningar, säger poliskommissarie Lars Johansson, som ledde Lisa Holm-utredningen.

Lisa Holm

I juni förra året ringade hans utredningsgrupp in den nu dömde mördaren Nerijus Bilevicius, 36, efter att Lisa Holm påträffats under det största sökpådraget i svensk kriminalhistoria.

Den litauiske gästarbetaren har fram till den 15 april på sig att begära prövning av livstidsstraffet hos Högsta domstolen.

– För vår del är fallet inte avslutat förrän Högsta domstolen har fattat ett beslut, säger Lars Johansson.

De anmälda bedrägeri- och förfalskningsbrotten fortsätter samtidigt att öka med 19 procent till nya rekordnivån: 198 626 stycken. En som drabbats är Gerd Olsson, 86.

– Det var en fredag. Jag väntade på hemtjänsten och hade inte låst dörren. Då såg jag en skugga i lägenheten, säger Gerd Olsson som bor på ett äldreboende i värmländska Årjäng.

"Skuggan"

"Skuggan" var en 17-åring som hade stulit hennes mobiltelefon och plånbok som innehöll 3000 kronor. Han tillhörde en kringresande trio män, och efter stölden i augusti förra året ringde en av dem Gerd och låtsades vara polis.

– Han sa att mitt bankkort hade blivit stulet och att de behövde koden för att kunna spärra det.

Sedan gjorde sällskapet bankomatuttag från Gerd Olssons konto och köpte varor för knappt 53 000 kronor i olika butiker.

Hovrätten slog i mars fast domen: en man i 40-årsåldern fick fyra månaders fängelse, hans 17-årige son dömdes till 60 timmars ungdomstjänst och en annan 17-åring fick ungdomsvård.

– De går på gamlingar som mig. Det är illa, men jag har lärt mig låsa ytterdörren, säger Gerd Olsson.

Brotten i siffror

• Under 2015 anmäldes drygt 1,5 miljoner brott, vilket är en ökning med 55 700 brott eller 4 procent jämfört med året innan.

• Under 2015 blev drygt 1,5 miljoner brott handlagda, vilket är en ökning med 64 400 brott (+ 4 %) jämfört med 2014. Handlagda innebär att polis, åklagare eller annan utredande myndighet har fattat ett beslut om anmälan.

• För närmare hälften (49 %) av de handlagda brotten hade en utredning bedrivits. Det är en minskning med 2 procentenheter jämfört med 2014.

Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå

Därför ökar bedrägerierna

Jan Olsson är förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericentrum. Här är hans förklaringar till eskaleringen av bedrägeribrottsligheten:

• Lätta att genomföra och ger mycket pengar.

• Liten chans att åka dit.

• Om man väl blir lagförd är straffen låga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.