HAR SETT FÖRBÄTTRING. Viktor har blivit bättre - men resorna och operationerna är så dyra att föräldrarna Ulrika och Marko tvingas ta banklån för att ha råd. Foto: Lasse Sandström
HAR SETT FÖRBÄTTRING. Viktor har blivit bättre - men resorna och operationerna är så dyra att föräldrarna Ulrika och Marko tvingas ta banklån för att ha råd. Foto: Lasse Sandström

Dödligt sjuk får inte stöd

Publicerad
Uppdaterad
Viktor, 10, lider av en dödlig hjärnsjukdom.
Efter stamcellsoperationer i Kina har han blivit betydligt friskare, men landstinget vägrar att bekosta de dyra behandlingarna.
- Vi måste ta banklån för att rädda hans liv, säger mamma Ulrika Östholm.
Sedan 2005 har familjen Östholm-Piiroinen i Västerås rest fem gånger till Peking för sonen Viktors stamcellsoperationer. De har sett en markant förbättring ända sedan den första behandlingen.
- Tidigare kunde han inte röra på huvudet, och bara med nöd och näppe på kroppen. Nu sparkar och skrattar han. Alla som jobbar med honom säger att han blir bättre, säger Ulrika.
Normalt sett blir barn med diagnosen successivt sämre och dör vid 9-13 års ålder.
Resorna och operationerna är dyra - ungefär 300 000 kronor per gång. Hittills har familjen tvingats ta dyra banklån för att bekosta behandlingen.
- Vi är skuldsatta, men har inget val, säger Ulrika Östholm.

"Experimentell behandling"

Familjen vill att landstinget i Västmanland ska stå för Viktors operationer och flygbiljetter. Men landstinget anser att metoden inte har någon bevisad effekt.
- För den här svåra sjukdomen finns det som vi känner till ingen effektiv behandling. Det som görs i Kina bedömer vi är en experimentell behandling där man inte har presenterat några resultat, säger Mårten Hallberg, klinikchef på barn- och ungdomskliniken i Västerås.
Mamman hävdar ju att sonen har blivit hjälpt av behandlingarna. Räcker inte det?
- Nej, det behövs mer underlag för att säkert kunna fastställa att de har effekt.
Landstinget får medhåll av Paul Uvebrant, professor i barnneurologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
- Jag tror att stamcellsbehandling kommer att vara en fantastisk behandlingsmetod i framtiden, men än så länge är det här på djurförsöksnivå när det gäller neurologiska sjukdomar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag