Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dödligaste dagen hittills i Gaza

Foto: Mahmoud Illean / Demotix

Den femte dagen av israeliska anfall blev den blodigaste hittills i Gaza.

Medan antalet palestinska dödsoffer steg – och raketer sköts mot Israel – pågick intensiva medlingsförsök i Kairo.

Räddningsarbetare drog fram elva döda, fem av dem barn, ur rasmassorna efter det att ett flervåningshus i Gaza city jämnats med marken i en israelisk attack. Enligt BBC riktades attacken mot en Hamas-medlem. Söndagen blev den blodigaste dagen i Gaza sedan Israel inledde sin offensiv, med 25 palestinska dödsoffer – majoriteten kvinnor och barn – enligt sjukvårdspersonal.

Tidigt på söndagen bombades två mediebyggnader i staden Gaza. Åtta palestinska journalister skadades, en tvingades amputera benet. Israels armé sade att den attackerat en "antenn som använts av Hamas för terrorverksamhet".

Intensiv medling

Samtidigt fortsatte raketattackerna från Gaza mot Tel Aviv. Minst tre raketer avfyrades men oskadliggjordes av robotskölden Iron Dome. Björn Hermann, talesman för Israels armé IDF, uppgav för TT att flera raketer från Gazaremsan träffat en lekplats och ett bostadsområde i israeliska Ashkelon. Flera israeler skadades.

Hittills har minst 70 palestinier dödats och 600 skadats, medan tre israeler har mist livet och över 50 skadats.

I skuggan av våldet pågår intensiva medlingsförsök i Egypten. Ett israeliskt sändebud landade på söndagen i Kairo för samtal om en eventuell vapenvila med Hamas, medan Hamasföreträdare meddelade att intensiva samtal pågick med fokus på att enas om garantier och villkor för en vapenvila.

Israels president Shimon Peres sade i en intervju med Sky News att han välkomnar Egyptens försök att få till en vapenvila, men att Hamas hittills avfärdat förslagen.

"Beröva Israel stöd"

Trots detta är Israel redo att "avsevärt utvidga" operationen mot Gaza, sade premiärminister Benjamin Netanyahu när han inledde ett regeringsmöte.

Storbritanniens utrikesminister William Hague bedömer dock att en markoffensiv mot Gazaremsan skulle "beröva Israel mycket av det internationella stöd och den sympati landet har".

Issam Younis, på den palestinska människorättsorganisationen al-Mazans kontor i Gaza city, sade till TT på söndagen att folk i största möjliga mån höll sig inomhus.

– Problemet är att det inte finns några säkra skyddsrum, så man får sitta hemma med familjen och vänta på att nästa raket ska slå ner, sade han.

"Det här måste upphöra"

Marockos kung Mohammed VI har beordrat att ett marockanskt fältsjukhus omedelbart ska sättas upp i Gaza för att bistå skadade palestinier, enligt ett uttalande från hovet. Sjukhuset ska bemannas av både civil och militär sjukvårdspersonal.

På söndagskvällen dödades ytterligare tre palestinier i Gaza. Därmed har minst 29 palestinier mist livet under den blodigaste dagen sedan Israels offensiv inleddes.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sade sig "djupt beklaga" att tio medlemmar av samma palestinska familj miste livet i en israelisk attack på söndagen.

– Det här måste upphöra. Jag uppmanar parterna att samarbeta i de Egypten-ledda försöken att genast nå en vapenvila, sade han.

TT-AFP-Reuters

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.