Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dödliga isolyckorna 2018 – här finns offren

Två skridskoåkande män omkom i en isolycka i sjön Stråken norr om Borensberg, utanför Motala på lördagen.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON / JEPPE GUSTAFSSON TT NYHETSBYRÅN

Två skridskoåkare drunknade i en sjö i Östergötland på lördagen.

Därmed har isolyckor krävt minst sju liv hittills i år.

Olyckorna sker efter flera dagars milt och blåsigt väder i stora delar av landet.

Det var vid lunchtid på lördagen som en person såg två livlösa kroppar flyta i en isvak, uppskattningsvis 25 meter från land i sjön Stråken i Motala kommun.

Det tog tid för räddningstjänsten att ta sig till platsen på grund av den oländiga terrängen. Men omkring en timme efter att larmet kom hade man fått upp de två personerna ur vattnet.

Senare på eftermiddagen bekräftade polisen dödsfallen.

– Vi har anträffat två avlidna personer i en isvak. De har gått genom isen när de har varit ute och åkt skridskor, säger Mariana Persson, vakthavande befäl på polisen i Östergötland.

Det var två män – en i 50-årsåldern och en i 65-årsåldern – som hade avlidit.

Under lördagen hittades också en livlös person i en isvak i Rotebro i Sollentuna kommun norr om Stockholm. Enligt räddningstjänsten var även det en skridskoåkare. Larmet kom in vid 13.04 sedan en person hittat en ryggsäck vid en vak i Norrviken.

– Våra dykare hittade personen under vattnet, jag vet dock inte hur länge personen hade legat där, uppger Jarmo Carsten vid Storstockholms räddningscentral.

Senare på kvällen meddelade polisen att mannen i 75-årsåldern dött. 

Jägare med hund drunknade

Lördagens isolyckor är de senaste i raden av en lång rad allvarliga händelser som i flera fall slutat med döden.

Vid 12.15 på fredagen larmades SOS om att en man i 70-årsåldern hittats medvetslös i en sjö i Askersund. 

Räddningstjänst, polis och två ambulanser skickades till platsen, där man snabbt kunde få upp mannen. Men hans liv gick inte att rädda. 

Mannen ska ha varit på isen för att fiska.

– Det var tunn is vid kanten på sjön, om det är så att han har gått ut en bit på den isen, säger Christina Hallin, pressinformatör på polisen vid i region Bergslagen, till Expressen på fredagen.

Den 13 januari drunknade en man i Norrviken. Det ska ha varit två personer som varit ute och fiskat då den ene hamnade i vattnet. 

Dagen därpå drunknade en jägare i 60-årsåldern och hans hund i Kramfors. 

Och den 21 januari drunknade en man efter att ha gått genom isen i Ulricehamn.

Milt och blåsigt väder

Hittills i år har alltså minst sju personer dött i isolyckor, trots att det inte ens har gått en månad. Under hela 2017 var det totalt elva personer, enligt TT.

Olyckorna har skett efter att stora delar av landet haft milt och blåsigt väder.

– Det har varit varmgrader och otroligt mycket blåst på isen, säger Jan Insulander, projektledare vid Issäkerhetsrådet och erfaren långfärdsskridskoåkare, till TT.

Höga vattenflöden har också gjort isen svagare än normalt på många håll. 

I Götaland och Svealand väntas det milda, blåsiga  vädret hålla i sig under de kommande dagarna.

Den som ska ut på isen bör testa hur den håller med en ispik eller en isborr, säger Jan Insulander. Dessutom bör man ha isdubbar och någon form av flythjälp. Framför allt ska man ha lokalkännedom och inte ge sig ut på egen hand.

– Testa isen varje gång du upptäcker en förändring i den. Om den blir lite mörkare, ljusare eller låter annorlunda, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.