Döden lurar i Safariparken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lejonen i Safariparken ser ut som snälla, stora katter men det förenat med livsfara att gå ut ur bilen.
Foto: Barry Batchelor.

För 25 år sedan klev en man ur sin bil i Safariparken på Kolmården och dödades av lejonen. Och fortfarande händer det att folk lämnar sina bilar.

I juli 1982 öppnade en 43-årig man dörren på sin bil och gick ut bland lejonen i Safariparken på Kolmården. Personalen i parken hade strax innan sagt åt mannen att han var tvungen att veva upp sitt fönster vilket han också gjorde. En stund senare kliver han ur bilen. 

 När personalen får syn på honom utanför bilen har lejonen redan attackerat. De kör fram med sin bevakningsbil och tutar för att skrämma bort lejonen och får in den svårt skadade mannen i sin bil. Men de hinner inte fram till veterinärkliniken innan 43-åringen är död. 

Pulversläckare

 Den tragiska händelsen i Safariparken påverkade dock säkerheten till det bättre. Man utökade med ytterligare en bevakningsbil och nu finns det därför två bilar som har till uppgift att bevaka rovdjuren, det vill säga lejonen och björnarna. Personalen i bilarna är beväpnade med pulversläckare. Det låter kanske konstigt, men lejonen är faktiskt tränade att vara rädda för just pulversläckaren. Med hjälp av den kan personalen för en kort stund hålla lejonen borta så en skadad människa kan tas om hand om det skulle vara nödvändigt. 

Bilar är hot

 Dessutom kan pulversläckaren komma väl till pass om en brand skulle bryta ut i någon av besökarnas bilar. För när man kör runt i parken kan det uppstå problem. Det kan vara allt ifrån att bilen kokar till att man får punktering. Ibland händer det att bilägaren lämnar bilen för att titta till problemet.

 – Och det innebär livsfara. Lejonen i djurparker är farligare än de vi ser i Kenya. De lever på naturliga bytesdjur och bilar stör inte dem. Men i djurparken är bilarna ett hot mot djuren, säger Bengt Röken, chefsveterinär på Kolmården, till Norrköping.expressen.se.

Attackerar

 Det är inte vanligt att lejonen attackerar bilarna. Men det händer. Bengt berättar att en lejonhona på senare tid har börjat bita mot bilarna och gett några lackskador. De sista två veckorna har hon dock varit lugn.

 – Men visar det att hon lagt sig till med en dålig ovana tar man bort henne ur parken, säger Bengt Röken. 

Rår inte på

 Han poängterar att så länge man stannar i bilen och har fönstrena stängda så är det absolut ofarligt att besöka safariparken. 

 – Vi vet vad lejonen kan ställa till med om någon går ut ur bilen. Men vi vet inte vad människorna kan ställa till med. Det rår vi inte på, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.