Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dödade två hundar
- med bara ett skott

Jakthundarna på bilden är inte samma hundar som dödades mellan Eskilstuna och Strängnäs. Foto: Kjell Brynildsen

En jägare i Södermanland ska ha vådaskjutit ihjäl två jakthundar med samma skott, trots varningar från jaktlaget, rapporterar Eskilstuna Kuriren.

Hundarna ska ha dödats i samband med vildsvinsjakt mellan Eskilstuna och Strängnäs.

– Om han sköt två hundar i samma skott så låter det som att det varit en väldigt kaotiskt situation, säger Daniel Ligné, riksjaktsvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet till Expressen.se.

En jägare i Södermanland gjorde enligt Eskilstuna Kuriren tidigare i januari en missbedömning och dödade två jakthundar med ett skott. Olyckan ägde rum i samband med vildsvinsjakt i skogarna mellan Eskilstuna och Strängnäs.

– Han hade maximal otur. En enda kula dödade två hundar, säger en person som var med vid jakten, till Eskilstuna Kuriren.

Enligt tidningen hade jägarna radioförbindelse med varandra, och två skyttar före honom ska ha avstått skott då de ansett att hundarna var för nära vildsvinet. Men den tredje skytten avlossade ändå skottet – som innebar två jakthundars död.

"Kanske ska avstå"

Daniel Ligné, riksjaktsvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundets nationella kansli, känner inte till det aktuella vådaskottet som ska ha dödat två jakthundar, men menar att det låter anmärkningsvärt.

– Om han sköt två hundar i samma skott så låter det som att det varit en väldigt kaotiskt situation, och då kanske man ska avstå skott i en sådan situation. Men jag kan inte uttala mig om den här specifika situationen eftersom jag inte vet något om den, säger han till Expressen.se

Enligt honom har statistiken på hundar dödade i jakt annars blivit ljusare, med färre vådaskott trots hundarnas utsatta läge bland jägarnas vapen och kulor i jaktskogarna.

– Hundarna lever ju väldigt farligt, de gör de ju, då hundarna ofta är väldigt nära viltet. Men det här är ett problem som har minskat faktiskt. Vi har ganska bra statistik i Sverige i och med att vi här är världsbäst på att försäkra våra hundar. Genom försäkringsstatistiken så vet vi hur många hundar som blir tagna av varg, ihjälkörda i trafik, och även hur många som vådaskjuts, säger Daniel Ligné.

"Har minskat"

Förklaringen till att färre jakthundar nu skjuts i våda är enligt honom att jägarna blivit bättre på att märka sina hundar med signalvästar under de dagar de används för jakt, för att uppmärksamma jägarna på att inte sikta mot fel byte.

– Faktum är att antalet vådaskjutna hundar har minskat ganska ordentligt de senaste åren, och det brukar vi förklara med att man har blivit mycket bättre på att sätta signalvästar och signalhalsband på sina hundar.

Polisen i Södermanland säger att de inte fått in någon polisanmälan om de dödade jakthundarna.