Den 17 september fördes den kvinnliga läkaren till den rättspsykiatriska kliniken i Huddinge för en stor sinnesundersökning.
Den 17 september fördes den kvinnliga läkaren till den rättspsykiatriska kliniken i Huddinge för en stor sinnesundersökning.

Dödade sin bebis -
hon döms till vård

Publicerad

På tisdagen föll domen i Nyköpings tingsrätt mot den kvinnliga läkare som erkänt att hon dödat sin bebis. Enligt åklagaren skedde det under en förlossningspsykos.

Mamman döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Domen mot den kvinnliga läkaren kom redan efter rättegångens första och sista dag.

Hon döms för barnadråp till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Kvinnan ska vara kvar i häktet då det finns risk för fortsatt brottslighet.

"Förstår vad hon gjort"

Under tisdagsförmiddagens förhandlingar grät den misstänkta mamman i rätten.

– Det finns rester av det här psykostillståndet. Hon är väldigt tagen. Hon har en skada i halsen och viskar. Hon förstår vad hon gjort och kommit in i ett slags sorgeskede, säger åklagaren Katarina Folestad.

När rätten bröt för lunch berättade Folestad om vad som utspelat sig bakom rättssalens stängda dörrar:

– Hon (den dråpmisstänkta mamman, reds anm) är uppenbart berörd och gråter. Hon förstår vad hon har gjort.

Men hon orkar berätta?

– Ja, hon har berättat.

Tycker du att hon gör det samlat?

– Ja, det tycker jag.

Om brottsrubriceringen säger Folestad:

– I och med att det är klarlagt att hon haft en förlossningspsykos är det ett barnadråp och inte ett mord.

I polisutredningen har det framkommit att den unga mamman och läkaren förändrades efter att hon födde sin son. Hon mådde allt sämre och kände att något var fel på barnet.

I förhör förklarade mamman att hon ville ”försvinna” med barnet – och säger att hon dödade sonen för hans egen skull. Hon var rädd att hon annars skulle överföre sin egen ångest till barnet, via amningen.

Den 28 eller 29 augusti skrev hon ett avskedsbrev och gömde det bland sina rena underkläder.

Ångest

På förmiddagen den 30 augusti vägrade bebispojken att amma. När han skrek orkade hon inte kämpa mot sin ångest längre.

Mamman berättar själv i förhör att hon ”tappar sinnet” och bär ut barnet till köket. Hon dödade sedan sin bebis med en kökskniv och försökte sedan skära halsen av sig själv. Hennes make, som också är läkare, kom in i vardagsrummet och gjorde allt för att rädda sin hustru.

Inga bilder

Under rättegången visades, med hänsyn till mamman, inga bilder på barnet från obduktionen eller brottplatsen.

Kvinnans advokat Per Sandell säger att hans klient mår bättre, men att hon vårdas och får rättspsykiatrisk vård på Karsuddens sjukhus.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag