Mannen sköts ihjäl vid ett tillslag i Bryssel på tisdagen. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP TT NYHETSBYRÅNMannen sköts ihjäl vid ett tillslag i Bryssel på tisdagen. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP TT NYHETSBYRÅN
Mannen sköts ihjäl vid ett tillslag i Bryssel på tisdagen. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP TT NYHETSBYRÅN
Sky news ska ha kommit över informationen genom de dokument som läckt från terrororganisationen. Av dokumenten, och mannens personliga fil, framgår det att han ska ha bott i Sverige. Foto: SkärmdumpSky news ska ha kommit över informationen genom de dokument som läckt från terrororganisationen. Av dokumenten, och mannens personliga fil, framgår det att han ska ha bott i Sverige. Foto: Skärmdump
Sky news ska ha kommit över informationen genom de dokument som läckt från terrororganisationen. Av dokumenten, och mannens personliga fil, framgår det att han ska ha bott i Sverige. Foto: Skärmdump
Mannen var känd av polisen sedan tidigare, men det var oklart när han återvänt och bosatt sig i Europa. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP TT NYHETSBYRÅNMannen var känd av polisen sedan tidigare, men det var oklart när han återvänt och bosatt sig i Europa. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP TT NYHETSBYRÅN
Mannen var känd av polisen sedan tidigare, men det var oklart när han återvänt och bosatt sig i Europa. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP TT NYHETSBYRÅN

Dödade mannen ska ha bott i Sverige

Publicerad

I tisdags dödades en misstänkt terrorist i samband med ett tillslag i Bryssel.

Nu uppger Sky News att mannen ska ha bott i Sverige när han anslöt sig till terrororganisationen IS.

Det ska röra sig om Mohamed Belkaid, en 35-årig algerisk medborgare som tidigare bott i Stockholmsområdet.

– Det var rykten om att någon hade flytt landet, han som bodde här tidigare, säger en person som bor på den misstänktes tidigare adress i Sverige.

Det var i tisdags som en man dödades i samband med ett tillslag mot misstänkta terrorister i Bryssel.

I samband med tillslaget skadades även fyra poliser.

Nu uppger Sky news på Twitter att den misstänkte terroristen som dödats ska ha bott i Sverige när han anslöt sig till IS. Det rör sig om Mohamed Belkaid, en 35-årig algerisk medborgare som tidigare bott i Stockholmsområdet.

 

 

 

UD säger på torsdagskvällen att de inte har något ärende kopplat till detta, men följer medieuppgifter.

På Säpo vill man inte kommentera huruvida mannen bott i Sverige eller inte. De menar att de inte kan kommentera ett ärende som utreds av belgisk polis.

– Den information vi kan ha i det här ärendet kommunicerar vi med de belgiska myndigheterna och vi överlåter till dem att bedöma vad de kan gå ut med. Det gör vi för att det är de som leder i utredningen, de vet vad de kan kommunicera och inte kommunicera, säger Mark Vadasz vid Säkerhetspolisens pressjour.

Oklart när han har återvänt till Europa

Sky news ska ha kommit över informationen genom de dokument som läckt från terrororganisationen.

Av dokumenten, och mannens personliga fil, framgår det att han ska ha varit gift och bott i Sverige.

Mannen ska enligt dokumenten ha haft kunskap om religiös lag och anmält sig frivillig till att bli självmordsbombare.

Han reste till Syrien via en rad europeiska länder och korsade gränsen i Turkiet för snart två år sedan.

Mannen var känd av polisen sedan tidigare, men det var oklart när han återvänt och bosatt sig i Europa.

Expressen har varit i kontakt med en person som står skriven på samma svenska adress som den misstänkte terroristen. Han vet inte vem Mohamed Belkaid är.

– Det måste vara en tidigare hyresgäst, jag har bott här i snart två år. Det skulle kunna vara personen som bodde här innan jag flyttade in, säger den nuvarande hyresgästen.

Det enda han vet om personen han tog över lägenheten av är att han plötsligt försvann från landet.

Ytterligare två greps

– Det var rykten om att någon hade flytt landet, han som bodde här tidigare.

Lägenheten är drygt 65 kvadratmeter stor och är en 1,5:a eller 2:a beroende på vem man frågar.

– Den hade stått tom väldigt länge, det måste vara samma lägenhet. Det känns lite läskigt, säger den nuvarande hyresgästen.

Under onsdagen höll den belgiska polisen en presskonferens där de meddelade att den dödade mannen var en 35-årig algerisk medborgare vid namn Mohammed Belkaid, rapporterar Sky news.

Han höll i en automatkarbin och hade en IS-flagga bredvid sig när han hittades död.

Det var på tisdagen som tillslaget skedde. Förutom den misstänkte terroristen greps två personer, men det är oklart om de ska ha haft koppling till terrorverksamhet.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag