Steve Irwin blev 44 år. Han gillade vilda spektakel med vilda djur. Han blev älskad av tv-publken världen över. Men seriösa naturvänner är mycket kritiska till hans naturdokumentärer.
Steve Irwin blev 44 år. Han gillade vilda spektakel med vilda djur. Han blev älskad av tv-publken världen över. Men seriösa naturvänner är mycket kritiska till hans naturdokumentärer.

Dödad av rockan inför kamerorna

Publicerad
Uppdaterad
LONDON. Krokodiljägaren Steve Irwin dödades i går då han fick gifttaggen från en stingrocka rakt in i hjärtat.
På Irwins order filmades hans dödskamp och ska visas i tv.
- Irwin höll på med naturfilmens fribrottning. Djurparker ville inte ha med honom att göra, säger Skansenakvariets chef Jonas Wahlström.
Steve Irwin blev 44 år. Han gillade vilda spektakel. Som när han höll sin enmånaders son på armen medan han matade en fullvuxen krokodil. På samma sätt gav han sig på också giftormar och farliga spindlar. Nu föll han offer för en stingrocka. Steve Irwin filmade sin nya tv-serie "Ocean's Deadliest" utanför den australiska kusten. Under en dykning med filmteamet simmade han för nära rockan, uppger producenten John Stainton för AP. Inför kamerorna sköts stingrockans tagg upp och gick rakt in i hjärtat på Irwin. Irwin hade gett sina kameramän order om att alltid filma, även om han blev dödad, uppger brittiska tidningar. Och hans familj har bestämt sig för att visa Irwins död på tv "för att uppfylla en sista önskan".

Har alltid kameran i gång

- Min grundregel är att alltid låta kameran gå. Även om det är skakigt och ur fokus. Även om jag blir uppäten av en gammal alligator, har Irwin berättat. Han blev folkhjälte i Australien - och älskad av tv-publken världen över. Men seriösa naturvänner är mycket kritiska. Mattias Klum fotograferar för National Geographic. Han skulle aldrig anlita någon som jobbar som Irwin. - Hans metod var underhållande för en större publik, men jag ser den som förkastlig. - Hela tiden provocerade han djuren, skulle fånga dem, skulle ta i dem. Djur vill inte bli hanterade så. Han utsatte dem för onödig stress. Och han tog själv fullständigt idiotiska risker.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag