Dödssporer. Nu varnar forskare för dödliga sporer i komposten. Komposten på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Nina Bergström
Dödssporer. Nu varnar forskare för dödliga sporer i komposten. Komposten på bilden har inget med artikeln att göra.  Foto: Nina Bergström

Dödad av kompost

Publicerad
Uppdaterad
LONDON. Den 47-årige mannen var ute och påtade i trädgårdskomposten. Fyra dagar senare var han död. Nu varnar forskarna för dödliga sporer som frodas bland ruttna löv.
Dammet virvlade runt den 47-årige mannen när han spred ut innehållet i sin kompost i trädgårdens rabatter. Dagen efter kände han smärtor i bröstet och hade svårt att andas. När han åkte in till sjukhuset blev han först behandlad för lunginflammation, men tillståndet blev snabbt sämre och han flyttades till intensivvårdsavdelningen.
Mindre än fyra dagar senare avled 47-åringen.
Läkarna tror att den plötsliga döden berodde på att mannen andats in svampsporer som växt bland de ruttna löven i komposten.
Händelsen inträffade i brittiska Buckinghamshire i maj förra året. Nu har forskarna undersökt fallet närmare.
- Mannen andades in en stor mängd sporer som penetrerade hans lungor. Man måste betrakta det här som en potentiell fara för trädgårdsarbetare, säger läkaren David Waghorn till Daily Telegraph.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag