Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dödad av kompost

Dödssporer. Nu varnar forskare för dödliga sporer i komposten. Komposten på bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: Nina Bergström
LONDON. Den 47-årige mannen var ute och påtade i trädgårdskomposten. Fyra dagar senare var han död. Nu varnar forskarna för dödliga sporer som frodas bland ruttna löv.
Dammet virvlade runt den 47-årige mannen när han spred ut innehållet i sin kompost i trädgårdens rabatter. Dagen efter kände han smärtor i bröstet och hade svårt att andas. När han åkte in till sjukhuset blev han först behandlad för lunginflammation, men tillståndet blev snabbt sämre och han flyttades till intensivvårdsavdelningen.
Mindre än fyra dagar senare avled 47-åringen.
Läkarna tror att den plötsliga döden berodde på att mannen andats in svampsporer som växt bland de ruttna löven i komposten.
Händelsen inträffade i brittiska Buckinghamshire i maj förra året. Nu har forskarna undersökt fallet närmare.
- Mannen andades in en stor mängd sporer som penetrerade hans lungor. Man måste betrakta det här som en potentiell fara för trädgårdsarbetare, säger läkaren David Waghorn till Daily Telegraph.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.