Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Döda polisens familj nobbade Mitch McConnell och Kevin McCarthy

Från arkivet: Politikernas rädsla under stormningen av Kapitolium
Brian Sicknicks familj och flera poliser vägrade ta i Mitch McConnells utsträckta hand.
Foto: Bonnie Cash/ UPI/ Shutterstock / TT
Kevin McCarthy, till höger, upptäckte att det inte ens var värt att försöka.
Foto: CAROLYN KASTER / AP/ TT
Brian Sicknick dog i samband med stormningen. Han avled dagen efter, efter att ha drabbats av två stroke. Hans död har bedömts som naturlig, men det har debatterats vad som orsakade att han drabbades.
Foto: SHUTTERSTOCK/ USCP/ UPI/ IBL

Poliser som försvarade Kapitolium den 6 januari 2021 hedrades på tisdagen med kongressens guldmedalj.

När de tog emot medaljerna vägrade flera poliser – och föräldrarna till den polis som dog i samband med attacken – ta republikanerna Mitch McConnell och Kevin McCarthy i hand.

– De är bara falska hycklare, säger mamman Gladys Sicknick till CNN:s Daniella Diaz. 

Den högsta utmärkelsen kongressen kan ge en person är kongressens guldmedalj. Beslutet att tilldela poliserna som försvarade kongressen den 6 januari 2021 röstades igenom enhälligt i senaten – men i representanthuset röstade 21 ledamöter, samtliga republikaner som Marjorie Taylor Greene och Lauren Boebert, nej.

På tisdagen var det dags för ceremonin.

– Vår nation drabbades av den värsta attacken mot demokratin sedan inbördeskriget. Den 6 januari var en hjärtskärande dag av skräck. Men det är också en dag av extraordinärt hjältemod, sa talmannen Nancy Pelosi. 

– Låt denna medalj, den högsta ära som kongressen kan dela ut, tjäna som en symbol för vår nations djupaste tacksamhet och respekt.

Såväl Kevin McCarthy, minoritetsledare och sannolikt ny talman inom kort, som Mitch McConnell, republikanernas ledare i senaten, tackade också poliserna för deras insats under stormningen.

”Det gör ont”

Efter att ha tilldelats medaljerna skakade några av poliserna och polismannen Brian Sicknicks föräldrar hand med demokraternas ledare – men de vägrade skaka hand med republikanerna. 

Brian Sicknick är den polis som dog i samband med stormningen. Han avled dagen efter, efter att ha drabbats av två stroke. Hans död har bedömts som naturlig, men det har debatterats vad som orsakade att han drabbades.

– Jag är trött på att se dem stå där och berätta hur underbar Kapitoliums polis är och sedan vända sig om och... åka ner till Mar-a-Lago för att kyssa Trumps ring, säger mamman Gladys Sicknick.

– Det gör ont. Det gör bara ont.

Både McConnell och McCarthy kritiserade initialt Trump för att ha orsakat attacken mot Kapitolium, men särskilt McCarthy har vänt tvärt och försvarar fortfarande Trump. McConnell har fortsatt vara kritisk, men röstade för att fria Trump i riksrättsåtalet för stormningen. McConnell frågades senare om den offentliga nobben hans utsträckta hand fått.

– Jag skulle svara genom att säga att i dag gav vi guldmedaljer till hjältarna från den 6 januari. Vi beundrar och respekterar dem. De satte sina liv på spel den dagen och det är därför vi gav dem guldmedaljerna.


Bidens ilska mot Trump

Höll pressträff ett år efter attacken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.