Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Död person hittad i utbränd bil i Södertälje

En person hittades död i en utbränd bil på fredagsmorgonen.
Foto: Pontus Stenberg/Tt / PONTUS STENBERG TT NYHETSBYRÅN
Bilen hittades i Södertälje.
Foto: Google Earth

En person har hittats död i en utbränd bil vid Fornbackaskolan i Södertälje på fredagsmorgonen.

Nu bekräftar brandförsvaret: de hade varit på platsen under natten och släckt elden – men missat den döde.

– Det är klart att vi kommer att se över varför vi inte upptäckte att det finns en person i bilen, säger Frida Ryberg, operativ chef på Södertörns brandförsvar.

Det var klockan 08.16 på fredagsmorgonen som larmet kom in till polisen i Södertälje. Personer hade sett en utbränd bil på en parkering och misstänkte att en människa fanns i bilen, skriver polisen på sin hemsida.

Länstidningen i Södertälje, LT, skriver att det var en mamma med barn på väg till skolan som upptäckte den döda personen i bilen.

– Jag och mitt barn och några andra barn var på väg till skolan. Då såg ett av barnen att något stack ut från bakrutan bakom förarplatsen. Det var en fot och på marken låg en sko, säger mamman till LT.

Mamman ska ha försökt lugna barnen genom att säga till dem att det var en skyltdocka i bilen, inte en människa, skriver tidningen.

Polisen beordrades till platsen och kunde där konstatera att en person hittats död i bilen. Men vad som hänt är okänt.

– Bilen är utbränd och även kroppen är illa förstörd. Därför har man inlett en förundersökning om mord för att ha något att börja på. Det är en tvångsåtgärd, säger Eva Nilsson, presstalesperson hos Stockholmspolisen.

Parkeringsplatsen är avspärrad

Men händelsen är mycket uppseendeväckande. Södertörns brandförsvar kallades till platsen redan under natten, när bilen brann, för att släcka bilbranden.

Men då missade de att det satt en person inne i bilen.

Personen upptäcktes först under fredagsmorgonen – av förbipasserande.

Uppgifterna bekräftas av Frida Ryberg, operativ chef på Södertörns brandförsvar:

– Ja, vi var där på natten.

Upptäckte inte de att det satt en person i bilen?

– Nej, det har vi inte gjort.

Hur kommer det sig – finns det någon naturlig förklaring?

– Det är svårt att säga. Jag har inte själv varit på platsen. Jag vet inte hur bilen såg ut. Det jag vet är, att redan när vi kom fram så brann bilen kraftigt. Den var nästan utbränd och stod på en väldigt mörk och otillgänglig plats.

Brandförsvaret: "kan ju finnas naturliga förklaringar"

Så den här personen kan inte ha varit i livet?

– Det är svårt för mig att säga, men bedömningsmässigt om en bil är helt utbränd så ska det inte finnas några sådana möjligheter, säger Frida Ryberg.

Blir det någon intern utredning för er del om det här?

– Vi gör utredningar på bränder och brandförlopp – och även insatser. Om det här föranleder att vi gör någon speciell utredning vet jag inte. Men det är klart att vi kommer att se över varför vi inte upptäckter att det finns en person i bilen. Men det kan ju finnas naturliga förklaringar om bilen är väldigt utbränd och personen i fråga också är svårt bränd.

Platsen är avspärrad

Enligt Eva Nilsson vid Stockholmspolisen stod den utbrända bilen på en parkeringsplats.

Men hon har ännu inga uppgifter om vad det är för typ av bil eller om det identifierats någon orsak till branden.

Men platsen är avspärrad, berättar hon.

– Eftersom man inte kan säga något om omständigheterna. Det görs en teknisk undersökning och vad jag vet är det en personbil, säger Eva Nilsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.