Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två personer döda på konserthus i Uppsala

Henrik Lillsjö: ”Fokus på att stötta vår personal så gott vi bara kan”
Flera ambulanser är på plats vid Uppsala konsert och kongress.
Foto: Läsarbild / 71717
Larmsamtalet till polisen kom klockan 18.48 på tisdagen.
Foto: Emma Åhman
Thomas Åkerlund var på väg till konserten men kom i stället till ett stort räddningspådrag.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Konsertkvällen förbyttes på tisdagen till tragedi.

Detta sedan en man i 80-årsåldern föll från sjunde våningen i konserthuset i Uppsala.

Han landade på en annan man och båda avled.

– Det finns inget som tyder på att mannen velat skada andra, säger polisens presstalesperson Johan Thalberg till UNT.

Den tragiska händelsen skedde på konserthuset i Uppsala under tisdagskvällen.

Strax före föreställningen ”Thank you for the music”, en hyllning till Björn & Benny och deras musik där bland andra Kalle Moraeus medverkar, larmades polisen om vad som initialt beskrevs som en allvarlig händelse.

– Vi satt här inne och åt och drack i väntan på föreställningen. Då hörde vi något som bara skrek. Tänkte att någon fastnat i en hiss. Sen hörde vi skrik igen. Och personalen satte upp skärmar... Alla fann sig i att bli evakuerade och gjorde det lugnt, säger ett vittne till UNT.

Den allvarliga händelsen var att en man i 80-årsåldern föll från konserthusets sjunde våning och träffade en man i 60-årsåldern – de båda dog.

– Vår bild just nu är att den här mannen i 80-årsåldern av okänd anledning hamnat på fel sida räcket och fallit. Vad orsaken till det är kan vi inte säga i nuläget, säger Tobias Ahlén-Svalbro, presstalesperson vid polisen region Mitt.

Vid 09-tiden utvecklar polisen sitt resonemang om vad som hände i konserthuset.

– Vi har nu en god bild av vad som hänt. Det var inte en olyckshändelse som gjorde att mannen föll. Det finns heller inget som tyder på att mannen velat skada andra, säger polisens presstalesperson Johan Thalberg till UNT.

Vad som föranlett fallet vill polisen inte kommentera.

– Det går vi inte ut med och det är tveksamt om vi kommer att göra det framöver heller, säger Thalberg.

Mannen som föll konstaterades död på plats, och mannen i 60-årsåldern avled på väg till sjukhus. De initiala uppgifterna gjorde gällande att också en kvinna i 60-årsåldern träffats av den fallande 80-åringen – hon fördes till sjukhus, men polisen är nu osäker på om hon verkligen träffades.

– Det verkar inte vara det, säger Tobias Ahlén-Svalbro. 

Johan Thalberg dementerar uppgiften att en kvinna skadats.

Konserten ställdes in

Thomas Åkerlund var på väg för att se föreställningen med sin syster och hennes man när de plötsligt såg flera polisbilar och ambulanser. 

– Vi fick inte komma in då det var avspärrat, säger han till Expressen.

– Vi såg att det var en som åkte i väg med ambulans.

Flera som befann sig vid Uppsala konsert och kongress var både ”chockade och undrande”, berättar Thomas Åkerlund.

– En del visste inte vad som hade hänt och en del berättade att de hade varit inne. Vi trodde först att det hade varit en olycka inne på konserten, säger han.

”Vi trodde först att det varit en olycka inne på konserten”, säger Thomas Åkerlund som var på väg till föreställningen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ett stort räddningspådrag kallades ut till konserthuset.

Konserthuset håller stängt

Uppsala konsert och kongress kommer hålla stängt resten av arbetsveckan med anledning av gårdagens dödsfall. Henrik Lillsjö, som är vd och konstnärlig ledare för UKK, chockades när han fick höra om händelsen.

– Det är en fruktansvärt tragisk händelse som har skett. Vi är så klart alla chockade av den här olyckan och våra tankar går till de avlidna och deras anhöriga och familjer så klart, säger han.

– Vi kommer att rikta all vår uppmärksamhet och stöd till våra medarbetare som varit med om en fruktansvärt tragisk händelse. De kommer få allt stöd som de behöver i den här stunden. Vi har flera medarbetare som var i huset och i närheten av händelsen och de är ju, som alla andra, väldigt chockade och medtagna

Henrik Lillsjö, vd och konstnärlig ledare på UKK
Foto: Magnus Hörberg / UKK

Henrik Lillsjö konstaterar att konserthuset följer de föreskrifter och riktlinjer som finns för deras verksamhet, och hänvisar frågor om fastigheten i sig till fastighetsägaren.

– Vi har lagt allt vårt fokus och vår tid på att stötta våra medarbetare och stötta de berörda, säger Lillsjö.

Polisen spärrade under kvällen av Uppsala konsert och kongress under kvällen samtidigt som anhöriga underrättades om dödsfallet.

– Det har varit mycket folk på plats på grund av konserten. Uppskattningsvis 1 000 personer har befunnit sig där, säger Magnus Jansson Klarin, polisens presstalesperson.

– Vi har hört ett 20-tal personer på platsen. I nuläget bedömer vi inte att det föreligger något brott. 

Händelsen inträffade innan föreställningen ”Thank you for the music” skulle börja.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Arrangören: ”Alla befinner sig i chock”

Klockan 19.30 skulle föreställningen ”Thank you for the music” ha börjat i stora salen. Föreställningen är en hyllning till Björn & Benny och deras musik och bland andra Kalle Moraeus medverkar.

Konsertarrangören MTLive skriver på Facebook att de ställt in konserten och att ”alla befinner sig i chock”.

”Kvällens konsert i Uppsala har ställts in med kort varsel. Tyvärr måste vi meddela att det har hänt en fruktansvärd händelse på konserthuset UKK i Uppsala”, skriver MTLive.

Martin Johnsson på MTLive utvecklar för Expressen: 

– De är fruktansvärt chockade. Det är en helt osannolik händelse 20 minuter innan man ska gå på scen och göra en konsert för 900 personer. Så händer något sådant här. Det är fruktansvärt, säger Martin Johnsson.

Han berättar vidare att de nu kommer se över eventuell krishjälp till artisterna och ensemblen.

Karin Sävström är marknadschef på Uppsala konsert och kongress.

– Jag har inte riktigt en full bild av det som har hänt än utan nu är det fullt fokus att försöka skaffa sig en bild av det och att ta hand om vår personal, säger hon till Expressen TV.

Ljus och blommor vid konserthuset på onsdagsmorgonen.
Foto: Daniel Ingmo

Uppsala kommun har aktiverat sin krisgrupp med anledning av gårdagens dödsfall. Kommunstyrelsen ordförande Erik Pelling (S) beskriver händelsen som ”fruktansvärd”

– Det här får ju bara inte inträffa. Jag känner djupt med alla berörda och det är många som berörs när nåt sånt här händer, säger han till Sveriges Radio.

– Det finns många som behöver krisstöd.

På onsdagsmorgonen hade blommor och ljus placerats ut vid konserthusets entré.

— Jag tycker det är så hemskt det som har hänt och vill jätte gärna hedra de människorna som har råkat ut för det här. Så jag tänkte att jag tar lite fina blommor i trädgården och sätter ihop och tänker på de som har mist sina nära och kära, säger Erika som lämnat blommor.

Se också:

Brukar besöka konserthuset • Berättar om känslan: ”Kom väldigt nära”
80-årig man föll från hög höjd och träffade två personer.
Expressens reporter Emma Åhman är på plats utanför Uppsala konserthus & kongress.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.