Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DN:s fotograf Paul Hansen gripen av polis i Minsk – har släppts

Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer regerar starkt på nyhet om gripandet av Paul Hansen i Belarus.
Paul Hansen, bilden tagen vid Årets bild 2015.
Foto: EXPRESSEN
Poliser i Minsk tidigare i veckan.
Foto: TATYANA ZENKOVICH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

DN-fotografen Paul Hansen greps av polis i Belarus tillsammans med andra journalister under torsdagskvällen.
Nu har han släppts.

– Det är uppenbart att de försöker störa journalistiken, när jag släpptes var det ett tiotal kvar på polisstationen, säger Paul Hansen till DN

Dagens Nyheter skrev tidigare under kvällen att belarusisk polis under torsdagen genomförde flera gripanden mot journalister i Minsk. 

Polisen grep 39 journalister, och däribland tidningens fotograf Paul Hansen.

Strax före klockan 22.30 hade han släppts, skriver tidningen. Enligt Dagens Nyheter fick Hansen lämna tillsammans med Sveriges ambassadör Christina Johannesson. Han kommer att lämna landet under morgondagen. 

– Jag mår bra, de var väldigt korrekta mot alla journalister. Flera journalister tvingades öppna sina telefoner men alla vägrade, säger Hansen till DN. 

https://twitter.com/paulhansen64/status/1299088552115023880

Ann Lindes krav

Oberoende Belarusiska journalistförbundet uppger att han måste lämna landet i morgon och har inreseförbud i fem år.

”Journalisten Paul Hansen har släppts. Han är med svenska ambassadören i Minsk. Belarusiska myndigheter måste förklara gripandet av en svensk medborgare,” twittrar utrikesministern Ann Linde efter hans frigivning. 

Hon var tidigare under torsdagskvällen djupt oroad över att Paul Hansen hade gripits och krävde att han skulle släppas. 

DN uppgav i sin text att journalisterna behandlas väl och att Paul Hansen mådde efter omständigheterna bra. 

Enligt ett uttalande från Belarus inrikesdepartement låg en kontroll av journalisternas lagliga status i landet bakom frihetsberövandet, skriver Svenska dagbladet. 

Greps vid Självständighetstorget

DN skriver att Hansen stoppades vid 18-tiden i anslutning till hotellet vid Självständighetstorget i centrala Minsk och fördes bort till en närliggande polisstation. I gruppen fanns journalister från bland annat Reuters och BBC. 

Barys Haretski, vice ordförande i Oberoende Belarusiska journalistförbundet, meddelade på Facebook att Paul Hansen gripits under kvällen, berättar Martin Uggla, ordförande i Östgruppen som jobbar för mänskliga rättigheter i Belarus.

– Det jag vet är att man från kravallpolisens sida gjort ett antal gripanden vid Självständighetstorget i Minsk och bland annat kom det tidigt fram att man gripit ett 20-tal journalister och sedan har man fortsatt gripa ett 100-tal personer och det är en siffra som fortsätter stiga, säger Martin Uggla. 

Hansen skrev om händelsen senare under kvällen:

https://twitter.com/paulhansen64/status/1299088552115023880

Enligt ett uttalande från det belarusiska inrikesdepartementet är syftet med frihetsberövandena att kontrollera personernas lagliga status i landet, uppger SVT. 


Expressens Magnus Falkehed och Niklas Hammarström har träffat protesterande människor i Belarus huvudstad Minsk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.