Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DNA utvunnet ur 5 700 år gammalt tuggummi

En bild av tuggummit, gjort av kåda från björk.Foto: THEIS JENSEN / SWNS / SWNS / TT / SOUTH WEST NEWS SERVICE TT NYHETSBYRÅN
Såhär tror man att flickan såg ut.Foto: Tom Björklund

På stenåldern åt en ung kvinna, Lola, hasselnötter och gräsand.

Nu – 5 700 år senare – har forskare i Danmark lyckats ta fram hennes DNA från ett tuggummi av kåda.

Nu hoppas forskare att upptäckten kan vara lärorik.

Fyndet har gjorts under utgrävningar i området Syltholm på Lolland i södra Danmark. Där har arkeologer från museet Lolland-Falster hittat en bit uråldrigt tuggummi gjort av kåda från björk, skriver flera medier.

Ur tuggummit har man sen lyckats ta fram mänskligt DNA.

Det är första gången människors arvsmassa har kunnat utvinnas ur något annat än ben, skriver CNN. 

DNA från Lola på stenåldern

Enligt forskarna tuggades björkkådan av en ung kvinna man har döpt till Lola. Hon levde för cirka 5 700 år sen, under den yngre stenåldern som även kallas neolitikum, den tid då jordbruket började etableras.

Med hjälp av tuggummit kan man se att Lolas senaste mål mat bestod av bland annat hasselnötter och gräsand, och att hon var laktosintolerant. Man har också tagit fram en bild av hur man tror att hon såg ut:

Blåögd, mörkhårig och mörk i hyn.

Lola tros ha varit närmare besläktad med de jägare och samlare som levde på det europeiska fastlandet, än de som levde i centrala Skandinavien.

”Det är fantastiskt”

Forskarnas slutsatser publicerades i tidskriften Nature Commuications under tisdagen. Hannes Schroeder, docent vid Köpenhamns universitet och en av studiens författare, säger enligt CNN:

– Det är fantastiskt att ha fått en komplett forntida mänsklig arvsmassa från något annat än ben.

Det tuggade tuggummit har fungerat som något av en tidkapsel. Enligt Theis Jensen, medförfattare till studien och även han forskare vid Köpenhamns universitet, har det mesta på Syltholm lagrats i lera och därför är bevarandet av organiska rester ”fenomenalt”.

Tror upptäckten kan vara lärorik

Kollegan Hannes Schroeder säger enligt CNN:

– Våra förfäder levde i en annorlunda miljö och hade en annan livsstil och diet, och det är därför intressant att få reda på mer om hur detta återspeglas i deras mikrobiom.

Han fortsätter:

– Det kan hjälpa oss att förstå hur patogener (sjukdomsframkallande ämnen) har utvecklats och spridit sig över tid, och förutse hur de kommer att bete sg i framtiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.