Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

DNA-träff efter mordet på Marie – preskriberas: Mamman: ”Nästan värre”

Marie Johansson mördades 13 oktober 2005 när hon skulle stänga tygbutiken Stuvkällaren i Göteborg.
Marie Johansson mördades 2005 i tygaffären Stuvkällarmordet i Göteborg.
Foto: PRIVAT / PROGRAMMET EFTERLYST
Foto: JAN WIRIDEN

Utredarna har äntligen fått en DNA-träff efter mordet på Marie Johansson i Göteborg hösten 2005.

Men – eftersom kvinnan som polisen tror är mördaren bara var 17 år vid tillfället kommer fallet att preskriberas.

– Det leder ju inte till något, det tycker jag är synd. De kan inte ens förhöra henne så det är nästan ännu värre på det viset att vi inte kan få några svar, säger Marie Johanssons mamma Christina Borén Johansson.

Det var den 13 oktober 2005 som 36-åriga Marie Johansson mördades när hon skulle stänga tygbutiken Stuvkällaren i Göteborg.

Polisen har haft DNA-spår från den misstänkta, kvinnliga mördaren.

I fredags eftermiddag fick polisen uppgifter från Nationellt forensiskt center, NFC, om att man fått en träff i sökandet i det snart 18 år gamla mordet. Men sannolikt kommer fallet inte längre än så.

– NFC ringde polisen fredag eftermiddag. Först blir man ju nästan lite chockad över svaret att vi fick en träff så klart. Men när vi sedan började titta och fick se att personen är 17 år gammal, då går så klart luften ur litegrann, säger åklagaren Ulrika Åberg.

– Mord har ju egentligen ingen preskriberingstid, men det finns en specialregel för unga som säger att det är preskriberat. Så hon är inte delgiven någon misstanke eller liknande.

Enligt Ulrika Åberg handlar det om att en person under 18 år inte kan dömas till livstids fängelse. Då är preskriptionstiden 15 år.

Maries mamma: ”Nästan ännu värre” 

Vad som händer nu i utredningen återstår att se. 

Enligt åklagaren har kvinnan inte förhörts av polisen, däremot har de anhöriga fått besked om DNA-matchningen.

– Vi har naturligtvis pratat med de anhöriga och informerat dem om läget. Sedan får vi komma ihåg då att det ändå blir fantastiskt att de här poliserna topsade henne i andra utredningar, att vi ändå kan komma så här långt.

Marie Johanssons mamma Christina Borén Johansson fick beskedet under söndagen. 

– Det leder ju inte till något, det tycker jag är synd. De kan inte ens förhöra henne så det är nästan ännu värre på det viset att vi inte kan få några svar, säger hon. 

Även om ni inte får reda på vad som hänt, känns det skönt att polisen hittade henne?

– Ja, på det sättet att man inte behöver grunna. Det är slut på letandet i alla fall, det är väl det. 

”Situationen är så himla speciell” 

Det var i samband med att kvinnan topsades för ett annat, mindre allvarligt brott, som DNA kunde tas av kvinnan. 

Ulrika Åberg vill inte gå ut med något annat än att det rörde sig om ett brott som inte ledde till frihetsberövande.

Annars har utredningen gått ut med få uppgifter om kvinnan.

– Eftersom situationen är så himla speciell har vi sagt att den här kvinnan är svensk medborgare och bodde i Sverige då och bor i Sverige alltjämt. Det är allt vi kan säga., säger Ulrika Åberg.

Polisens fantombild av hur den misstänkta mördaren kan ha sett ut när brottet begicks 2005.
Foto: Polisen

För några år sedan togs det fram en fantombild baserad på DNA-informationen, man säkrat i Stuvkällaren. Är den nu aktuella kvinnan lik den bilden?

– Sådana där saker får vi återkomma till. 

Det finns också en övervakningsfilm med en kvinna med rosa byxor. Är er uppfattning att det var den här kvinnan?

Så här såg det ut i tygbutiken Stuvkällaren efter mordet på 36-åriga Marie Johansson.
Foto: Polisen

Har inte förekommit i utredningen tidigare

Anders Eriksson är chef för polisens Kalla fall-grupp i region Väst, och har jobbat nära Marie Johansson-fallet sedan 2012. Han säger att den nu aktuella kvinnan inte tycks förekomma i utredningen sedan tidigare. Alla namn på personer som förekommit i utredningen finns i en databas, där hennes namn inte ger någon träff.

Vad tänker du om det? 

– Vi får landa i det och se utifrån våra parametrar vad vi kan lära oss utav det här.

Har kvinnan någon koppling till Marie Johansson?

– Nu har vi ju inte någon rätt att förhöra henne och höra hennes egen berättelse kring det här men med tanke på att den här kvinnan inte förekommer i utredningen enligt vår databas så kan vi inte se att det finns någon koppling, säger Anders Eriksson.

Han tycker det finns skäl att se över den lagstiftning som i nuläget innebär att mord – som i vanliga fall saknar preskriptionstid – preskriberas om förövaren är omyndig. Inte minst, menar Anders Eriksson, med tanke på gängvåldet, där grova brott ofta begås av unga personer.

– Det finns en aktuell problematik i lagstiftningen som jag vill påstå kommer att drabba oss framgent, som vi får leva med så klart. Jag tycker att man ska kunna åtalas för brottet mord i alla fall, även om man är 15-17 år, när det har gått mer än 15 år. Då får man i stället i straffmätningen anpassa straffet efter omständigheterna.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.