En annan kvinnas DNA hittades under döda Annie Börjessons naglar. Nu kämpar familjen för att brottsutredningen ska återupptas. Foto: Privat
En annan kvinnas DNA hittades under döda Annie Börjessons naglar. Nu kämpar familjen för att brottsutredningen ska återupptas. Foto: Privat

DNA-spår kan avslöja en mördare

Publicerad
En annan kvinnas DNA fanns under 30-åriga Annies naglar, enligt den skotska polisen.
Nu vädjar familjen Börjesson till UD att se till att brottsutredningen återupptas.
- UD är vår sista utpost, säger mamman Guje Börjesson.
För ett år sedan lade den skotska polisen ned utredning om Annie Börjessons död.
Trots att polisen konstaterat att en annan persons DNA fanns under Annies naglar stod slutsatsen fast: Annie tog sitt eget liv.

Behöver stöd


Men familjen Börjesson misstänker att dottern fallit offer för ett brott. I morgon träffar mamman Guje Börjesson jurister på utrikesdepartementet i Stockholm. Familjen vill att den skotska polisen återupptar brottsutredningen.
- Vi behöver juridisk kompetens och stöd här för att driva en process mot en myndighet i ett annat land, säger Guje Börjesson.
En källa från den skotska polisen bekräftar att det fanns DNA från en annan kvinna under Annies naglar. Men enligt källan kan DNA-spåret lika gärna kan ha kommit dit genom att Annie haft direktkontakt med någon kvinna.

Drogs tillbaka


I februari i år beviljades familjen Börjesson svensk rättshjälp för att försöka få klarhet i vad som orsakade Annie Börjessons död. Men strax därpå överklagades beslutet av justitiekanslern och rättshjälpen drogs tillbaka.
- Det var som ett slag i mellangärdet. Vi var totalt oförberedda på att en annan myndighet kunde gå in och upphäva en annan myndighets beslut, säger Guje Börjesson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag