DNA-bevis kan fria ”monstermamman”

Senaste nytt med Expressen TV.
Kathleen Folbigg i rätten.
Foto: DANNY CASEY / AAP
Kathleen Folbigg i rätten.
Foto: JOEL CARRETT / AAP

Australiensaren Kathleen Folbigg dömdes till 30 års fängelse för att ha dödat sina barn. 

Nu framkommer uppgifter – efter en dansk studie – att två av barnen kan ha dött av en tidigare okänd genetisk mutation, rapporterar CNN.

Nu vill forskare att Kathleen Folbigg benådas.

Kathleen Folbigg har fött fyra barn som alla har dött utan medicinsk förklaring i spädbarnsålder. Hon greps 2001 och dömdes senare för mord på alla fyra barnen.

Brottsmisstankar väcktes mot Kathleen efter att hennes dotter och fjärde barn i ordningen avled 1999.  

Kathleen Folbigg har aldrig erkänt att hon avsiktligt skulle ha haft ihjäl sina fyra barn – några tekniska bevis eller motiv har heller aldrig presenteras, enligt CNN. Ändå dömdes hon till 30 års fängelse. Hon har i media kommit att kallas för ”monstermamman” efter domen.

Nya rön

Sedan domen föll mot Folbigg har nya rön kommit i forskningen kring plötslig spädbarnsdöd. 

2015 gjordes studier på Kathleen Folbiggs och hennes barns arvsmassa och då fann forskare att alla fyra barnen bar på en tidigare okänd genmutation som de fått från Kathleen Folbigg.

I samband med nya upptäckten försökte Folbigg få sin dom omprövad – men rätten avslog hennes begäran.

I en nyligen publicerad dansk studie har forskare hittat ytterligare bevis som möjligen kan visa att två av Kathleen Folbiggs avlidna barn kan ha dött på grund av ett medfött genfel i kombination av medicinering, skriver CNN.

”Bör benådas”

Ena dottern hade fått antibiotika för hostbesvär och den andra dottern behandlades med paracetamol för en infektion. Den sistnämnda dottern dog med ett inflammerat hjärta, vilket forskarna i teamet menar var den verkliga dödsorsaken. 

I ett utlåtande skrev forskarna hösten 2020 att genmutationen förmodligen var orsaken till döttrarnas plötsliga död.

Nu höjs röster inom forskare både i Australien och utomlands att guvernören i delstaten New South Wales, ska benåda Kathleen Folbigg. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.