Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DN-tågets resenärer hölls avskiljda från varandra

Coronaviruset sprider oro hos resenärer – Konsumenternas Försäkringsbyrå reder ut vad du har för rättigheter.
Peter Wolodarski är chefredaktör för Dagens nyheter.Foto: PAUL HANSEN / DN
Det är ovanligt lugnt och stilla i Venedig.Foto: MIRCO TONIOLO ERREBI/SHUTTERSTOCK / MIRCO TONIOLO ERREBI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Venedig.Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN

Bara dagar efter DN-tåget rullat mot kontinenten bröt coronautbrottet ut i norra Italien. 

Resenärer som besökt Venedig hölls frånskilda de andra – och tåget avgick från staden en dag tidigare.

– Vi har följt utvecklingen noga och följt myndigheternas rekommendationer om hur man bör agera, skriver Nicolas Larsson, kommersiell chef för DN läsarintäkter i ett mejl.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski twittrade i förra veckan: ”Nu går ett fullsatt DN-tåg med 400 läsare mot alperna och Venedig, första persontåget som kör hela vägen utan byte från Sverige till Tyskland över broarna i Danmark. Påstods vara ”omöjligt”. Nu gör vi det!”

https://twitter.com/pwolodarski/status/1230836099926446081?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1230836099926446081&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dagensmedia.se%2Fmedier%2Fdagspress%2Fdn-s-tagresenarer-hamnade-i-coronadrabbat-italien%2F

Det var före Italien drabbades av över 650 bekräftade fall av coronacviruset. 

Resenärer separerades

Resenärerna hade köpt biljetter från 29 499 till upp mot knappt 90 000 kronor för en veckas tågresande, inklusive boende. Tåget lämnade den 21 februari och beräknas komma till Sverige den 1 mars.

Och planen var att en del av läsarna skulle besöka en karneval i Venedig – men beskedet kom ganska snart att den ställdes in på grund av utbrottet. Det beslutet togs kort efter att det blivit känt att karnevalen ställdes in.

Det ledde till att DN-tåget lämnade Venedig en dag i förtid. Dessutom med restriktioner för resenärerna.

– Den grupp som varit i Venedig blandas inte med övriga resenärer - det är en försiktighetsåtgärd från vår sida, även om det inte finns några tecken på smitta eller krav från myndigheterna om en uppdelning. Venedig har ej varit centrum för smittspridningen, skriver Nicolas Larsson i mejlet. 

”Följt utvecklingen noga”

De resenärer som tagit sig till Venedig bodde på lyxiga Hilton Molino Stucky innan tåget gick vidare mot Velden am Wörtheresee och Falkensteiner Schlosshotel. 

Att hundratals personer smittats av coronaviruset har naturligtvis inte undkommit de som arbetat med DN-tåget.  

– Vi har följt utvecklingen noga och följt myndigheternas rekommendationer om hur man bör agera, skriver Nicolas Larsson. 

Utöver det har läkare – precis som vid tidigare resor, enligt DN – varit med på tåget. 

Kritiken mot Corona: ”Extremt dålig smak”. Se filmen här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.