Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DN om Hanif Balis inlägg: ”Attacker mot tidningen”

Hanif Bali berättade i Bara Politik om varför han är kontroversiell.
M-politikern Hanif Bali.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.Foto: Paul Hansen / DN / TT / Paul Hansen

Hanif Bali försvarar sin satir av DN-logotypen – klädd i den kinesiska flaggan.

Han menar att tidningen tar emot ”blodspengar från en fascistisk kommunistdiktatur”.

Dagens Nyheters chefredaktör, Peter Wolodarski, beskriver Balis utspel som ”attacker mot tidningen”.

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali och tidningen Dagens Nyheter har vid ett flertal tillfällen hamnat i konflikt med varandra, som i augusti 2018 då Bali publicerade en bild där hans ansikte redigerats in på omslaget till ett krigsspel.

”Hanif & DN at war”, stod det på bilden som väckte starka reaktioner. Mediehusens branschorganisation Tidningsutgivarna begärde ett möte med Moderaternas partiledning ”angående de anspelningar på krig och hot mot medier som partiets riksdagsledamot Hanif Bali uttryckt i sociala medier”.

Efter ett inlägg på Instagram 17 november har en ny dispyt blossat upp mellan Hanif Bali och DN.

Då publicerade Bali en bild med DN:s logotyp förvillande lik den kinesiska flaggan. I inlägget kritiserade Bali vidare DN för en krönika av Peter Wolodarski om Irene Svenonius, moderat finansborgarråd i Stockholm.

https://www.instagram.com/p/B49c6fhJmg4/

Wolodarski kallade på Twitter 2 december Balis kritik av DN för Svedonius-krönikan för ”bedrövlig import från Trump-USA”. Wolodarski menade: ”Ställ tuffa frågor om M, räkna med attacker från Bali mot tidningen”.

Det här har hänt

Den 17 november publicerade Hanif Bali ett Instagram-inlägg med en bild där DN:s logotyp hade gjorts om för att likna den kinesiska flaggan.

Hanif Bali har tidigare uttryckt skarp kritik mot DN:s val att ta in en helsidesannons där den kinesiska staten riktade kritik mot proteströrelsen i Hongkong.

Att tidningen godkände annonsen fick flera att höja på ögonbrynen. Chefredaktör Peter Wolodarski förklarade att han förstod invändningarna, men menade att den svenska offentligheten bör tåla budskap med en diktatur som avsändare.

I texten till inlägget med den redigerade DN-loggan sågar Hanif Bali att chefredaktören kritiserat Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M). 

Wolodarski hade tidigare samma dag skrivit att Svenonius inte velat ställa upp på en intervju efter varslen från Karolinska universitetssjukhuset. I samma text begärde han hennes avgång.

Hanif Bali skriver även att det för DN ”verkar vara viktigare att jaga moderater än att hålla sig till sanningen” och menar att Svenonius visst fanns tillgänglig för en intervju. Bali påtalar även att en annan ansvarig politiker, Anna Starbrink (L), svarade på frågor.

Hanif Bali avslutar inlägget med orden: ”DN är inte längre granskande media - Wolodarski har gjort det till en politisk kampapparat för socialdemokratin.”

”Bedrövlig import från Trump-USA”, skriver Peter Wolodarski på måndagen som ett svar på Balis inlägg på Instagram. 

Wolodarski beskriver samtidigt utspelen från Bali som ”attacker mot tidningen”.

Hanif Balis om DN-annonsen: ”Blodspengar”

På onsdagen bemötte Hanif Bali den senaste kritiken från Peter Wolodarski – både när det gäller Kina-annonsen i DN och krönikan om Irene Svenonius.

– Tar man blodspengar från en fascistisk kommunistdiktatur för att publicera lögner om Hongkong, som DN har gjort, då får man leva med att folk gör lite narr av en, säger M-profilen till Expressen.

Hur tänker du kring Wolodarskis försvar av den annonsen?

  Jag tänker att han borde skämmas med tanke på det höga tonläget han har haft och lögnerna han har spridit om att gå utländska makters ärenden. Då borde man kanske ha lite mer skam i kroppen.

Peter Wolodarski: ”Anmärkningsvärt”

Hanif Balis senaste konflikt med DN utlöstes alltså av Wolodarskis krönika som publicerades 17 november. 

I den fick moderata finansborgarrådet Irene Svenonius klä skott för hanteringen av Nya Karolinska Sjukhuset i Solna, och massuppsägningar inom sjukvården i Stockholm.

Wolodarski menade att Svenonius inte var intresserad av att prata med DN.

– Att vi inte får genomföra en normal intervju är anmärkningsvärt, kommenterar Peter Wolodarski. 

– Det måste vi kunna påpeka utan att råka ut för en kampanj emot oss i sociala medier, vilket är det han ägnar sig åt. Det är bekymmersamt att moderata politiker gör det.

Experten: ”De är fria att provocera”

Tryck- och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke kommenterar konflikten mellan Hanif Bali och Peter Wolodarski i ett mejl till Expressen:

”Provokatörer och de som är allmänt motvalls och ifrågasättande är nyttiga även när de passerar gränsen för det plumpa. Antingen stärker deras invändningar en uppfattning och den som innehar den eller också inser vi att kejsaren är naken trots prakten”, skriver han.

Nils Funcke menar att provokationen lyckas om den som blir provocerad biter tillbaka i stället för att bemöta argumenten i sak.

”En enskild riksdagsledamot representerar i grunden inte någon annan än sig själv och inte en myndighet. De är fria att provocera och problemet är väl egentligen inte att vi har för många utan för få.”