Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DN-fotograf skjuten utanför Mosul

DN:s fotograf Paul Hansen ska ha blivit träffad med två skott, men tycks ha klarat sig med lindriga skador, enligt tidningen.
Foto: Marcus Gustafsson
Paul Hansen blev skottskadad utanför irakiska Mosul.
DN:s team slog följe med kurdiska peshmergasoldater när någon öppnade eld. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen har blivit skottskadad utanför den irakiska staden Mosul.

Under söndagen genomgick han en operation.

– Han sköt mig i ryggen och då sprang jag för mitt liv, säger Paul Hansen till SVT.

Fakta: Paul Hansen

Född 1964 i Göteborg.

Arbetade som frilansande fotograf och skribent i New York 1989- 1992.

Paul Hansen har varit mångårig medarbetare på Expressen.

Sedan år 2000 är han fotograf på Dagens Nyheter i Stockholm.

Paul Hansen har blivit utsedd till Årets fotograf i Sverige åtta gånger.

Han har också fått pris för Årets bild två gånger.

Internationella meriter:

2010 och 2013: ”Photographer of the year Newspaper” i POYi

2012: “World Press Photo”

2015: Andra plats i “Photographer of the year”, POYi

2016: Andra plats i “General News”, World Press Photo

Paul Hansen, som är tidigare medarbetare på Expressen, ska tillsammans med DN:s korrespondent Erik Ohlsson ha befunnit sig cirka tre mil utanför Mosul för att bevaka offensiven som ska ta tillbaka staden från terrorgruppen IS.

– Då blev de beskjutna av en eller flera krypskyttar. Två kulor träffade honom (Paul Hansen) och en av kulorna sitter kvar ytligt i ryggen, berättade DN:s chefredaktör Peter Wolodarski på söndagen.

Hansen fick genomgå en operation för att få ut kulan ur ryggen. Operationen uppges ha gått bra.

Reportageteamet befann sig ute i fält tillsammans med kurdiska peshmergasoldater och andra journalister. Ett skott hade tagit i Hansens skyddshjälm och ett annat i hans skyddsväst.

Berättar själv

Dagens Nyheter talade sedan med Paul Hansen efter operationen - som skedde i staden Erbil - och han mår efter omständigheterna bra. Operationen bedömdes som enkel och lyckad. Hans liv räddades av skyddshjälmen som blockerade den första kulan.

– Jag vill tacka tillverkaren av skyddsutrustningen, säger Paul Hansen.

Paul Hansen berättar om händelsen för SVT och säger att han sköts i ryggen. Efter att den första kulan träffade hjälmen så lade han sig ned på marken. Då försökte skytten att träffa honom flera gånger till.

"Jag mår ganska bra, lite ont i ryggen", skriver Paul Hansen i ett sms till SVT Nyheter.
Foto: SVT

– Då tänkte jag ’här kan jag inte ligga’ och då sköt han igen. Då sprang jag.

Därefter kom peshmergasoldater till hans undsättning och öppnade eld mot skytten. Händelsen ska ha utspelat sig under fem till tio minuter, enligt Paul Hansen.

På söndagskvällen skriver Erik Ohlsson en hälsning på Facebook som är undertecknad "Erik och Paul". I inlägget berättar han vad det var som hände under söndagen.

"Det började med spex. Paul och jag skulle följa en mekaniserad infanteribataljon ur irakkurdernas krigsmakt peshmerga på deras framryckning mot samhället Bashiqa under den pågående offensiven mot Mosul. Vi klev upp mitt i natten och åkte till uppsamlingsstället. Paul hade glömt en varm tröja och jag lånade honom min Hammarby-tröja (Paul är ur-Gaisare)", skriver Erik Ohlsson.

Under dagen skildes de båda åt. Och det var då kollegan besköts.

"Paul kom bort ifrån sin grupp med fotografer. Han försvann också från min horisont och gick inte att nå. Och återvände, blodig och skottskadad, träffad av en av IS prickskyttar. Men vid liv. 
Nu får Paul bra vård på West Erbil Emergency Hospital. Kulan har karvats ut ur ryggen, men han stannar över natten för observation", skriver Erik Ohlsson som också tackar alla som stöttat teamet.

I en intervju i Dagens Nyheter säger han att attacken inte gick att förutse.

– Vi bedömde inte att vi tog en medveten risk när vi gav oss av, varken Paul eller jag. Det var en kalkylerad risk, men omständigheterna och sättet som striderna utförs på gör att det inte går att helt förutse vad som kan hända. IS lyckas bita sig fast i motståndsfickor och utför självmordsattentat, säger Erik Ohlsson i DN.

"Det här är en påminnelse"

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski har löpande kontakt med Paul Hansen och kollegan Erik Ohlsson som nu befinner sig i staden Erbil.

– Det är väldigt tidigt, det här har i princip inträffat. Men det kommer finnas tid att gå igenom exakt vad som har skett och göra en bedömning om vi behöver ändra något. Vi tar säkerhetsfrågor på väldigt stort allvar redan och det här är en påminnelse om hur viktigt det är, säger Peter Wolodarski.

Enligt Peter Wolodarski hade tidningen vidtagit ett antal säkerhetsåtgärder innan teamet sändes ut.

– Vi vet var våra team befinner sig, vi förbereder innan de reser och de har säkerhetsutrustning. Vi vidtar i princip alla de åtgärder vi kan vidta för att undvika att det händer någonting, men det kan ändå ske saker och det har det gjort i det här fallet.


Paul Hansen opererades i Erbil.
Foto: SVT

EXPRESSENS MAGDA GAD RAPPORTERAR FRÅN FRONTEN: IS ska krossas genom offensiven mot Mosul


Årets fotograf åtta gånger

Paul Hansen har varit mångårig medarbetare på Expressen. Sedan år 2000 arbetar han som fotograf på Dagens Nyheter.

Hansen har utsetts till årets fotograf i Sverige åtta gånger, samt har tilldelats flera stora internationella fotopriser under de senaste åren.

Journalisters säkerhet en angelägen fråga

I samband med händelsen i Irak skrev Utgivarnas VD Per-Anders Broberg ett blogginlägg.

"Utgivarna har, liksom flera av sina medlemmar, uppvaktat utrikesminister Margot Wallström med en begäran om att Sverige ska driva frågan om ett speciellt sändebud för journalisters säkerhet i FN. I dag fick vi ytterligare ett exempel på att frågan är angelägen", skriver Broberg på Utgivarnas hemsida.

I kväll klockan 20.00 sänder Expressen ett specialprogram om offensiven i Mosul med reporter Magda Gad och fotograf Niclas Hammarström. Även Reportrar utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist är på plats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.