Caspar Opitz, redaktionschef på Dagens Nyheter Foto: Johan Jeppsson
Caspar Opitz, redaktionschef på Dagens Nyheter Foto: Johan Jeppsson

DN anklagas för att mörka övergreppen

Publicerad

Dagens Nyheters publicering om polisens mörkläggning av övergreppen under musikfestivalen "We are Sthlm" har också lett till en mediedebatt.

Sajten Nyheter Idag, med kopplingar till SD, anklagar tidningen för att själva försöka mörka nyheten.

– Uppgifterna om att DN skulle ägna sig åt mörkläggning är lögnaktiga: en så viktig sak som att unga kvinnor utsätts för systematiska övergrepp är en självklar nyhet för DN att rapportera om, skriver DN:s redaktionschef Caspar Opitz om tidningens hantering av händelserna.

Dagens Nyheter kunde på söndagen berätta att polisen mörkade ett stort antal övergrepp mot unga kvinnor som begåtts på musikfestivalen "We are Sthlm". Tidningens granskning visar att flera interna larmrapporter inom polisen tystats ner.

Hävdar att DN mörkat

Samtidigt anklagar sajten Nyheter Idag - som anses stå Sverigedemokraterna nära och vars medgrundare Chang Frick har varit medlem i SD och skrev på Politiskt Inkorrekt, hatsajten Avpixlats föregångare - Dagens Nyheter för att själva ha tystat ner rapporteringen.

I en artikel som publicerades under söndagsförmiddagen påstår Nyheter Idag att DN ägnat sig åt en mörkläggning och att tidningen ska ha känt till händelsen om att det ska ha skett ofredanden på festivalen redan i somras. Ett tips om övergreppen ska ha kommit till en av DN:s journalister.

I samband med Dagens Nyheters publicering av granskningen av polisens mörkläggning - bemöter tidningens redaktionschef Caspar Opitz på anklagelserna.

– Uppgifterna om att DN skulle ägna sig åt mörkläggning är lögnaktiga: en så viktig sak som att unga kvinnor utsätts för systematiska övergrepp är en självklar nyhet för DN att rapportera om, skriver Caspar Opitz.

Ingen bekräftelse

På frågan varför man inte valt at skriva om händelsen i somras svarar Opitz:

– I våra regelbundna kollar med polisen och andra kanaler och källor fick vi i somras ingen bekräftelse på dessa ofredanden. Tvärtom lät polisen meddela att det varit relativt lugnt på festivalen i stark kontrast till de rapporter som vi fått fram nu.

Tidningens chefredaktör, Peter Wolodarski, tar också upp mediekritiken på Twitter. Där har han skärmdumpat en bild av ett kommentarsfält på Facebook som riktar hat mot tidningens medarbetare.

"Lögnerna online om en av våra medarbetare resulterar i detta. Att tänka på nästa gång obekräftade uppgifter sprids." skriver Wolodarski på Twitter.

 

 

På sociala medier har även andra röster höjts som försvarar Dagens Nyheters agerande och kastar ett annat ljus på händelsen. Juridikforskaren Mårten Schultz skriver på Twitter och försvarar tidningens egen rätt att skriva om och bedöma olika tips.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag