DN anklagas för att mörka övergreppen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Caspar Opitz, redaktionschef på Dagens Nyheter
Foto: Johan Jeppsson

Dagens Nyheters publicering om polisens mörkläggning av övergreppen under musikfestivalen "We are Sthlm" har också lett till en mediedebatt.

Sajten Nyheter Idag, med kopplingar till SD, anklagar tidningen för att själva försöka mörka nyheten.

– Uppgifterna om att DN skulle ägna sig åt mörkläggning är lögnaktiga: en så viktig sak som att unga kvinnor utsätts för systematiska övergrepp är en självklar nyhet för DN att rapportera om, skriver DN:s redaktionschef Caspar Opitz om tidningens hantering av händelserna.

Dagens Nyheter kunde på söndagen berätta att polisen mörkade ett stort antal övergrepp mot unga kvinnor som begåtts på musikfestivalen "We are Sthlm". Tidningens granskning visar att flera interna larmrapporter inom polisen tystats ner.

Hävdar att DN mörkat

Samtidigt anklagar sajten Nyheter Idag - som anses stå Sverigedemokraterna nära och vars medgrundare Chang Frick har varit medlem i SD och skrev på Politiskt Inkorrekt, hatsajten Avpixlats föregångare - Dagens Nyheter för att själva ha tystat ner rapporteringen.

I en artikel som publicerades under söndagsförmiddagen påstår Nyheter Idag att DN ägnat sig åt en mörkläggning och att tidningen ska ha känt till händelsen om att det ska ha skett ofredanden på festivalen redan i somras. Ett tips om övergreppen ska ha kommit till en av DN:s journalister.

I samband med Dagens Nyheters publicering av granskningen av polisens mörkläggning - bemöter tidningens redaktionschef Caspar Opitz på anklagelserna.

– Uppgifterna om att DN skulle ägna sig åt mörkläggning är lögnaktiga: en så viktig sak som att unga kvinnor utsätts för systematiska övergrepp är en självklar nyhet för DN att rapportera om, skriver Caspar Opitz.

Ingen bekräftelse

På frågan varför man inte valt at skriva om händelsen i somras svarar Opitz:

– I våra regelbundna kollar med polisen och andra kanaler och källor fick vi i somras ingen bekräftelse på dessa ofredanden. Tvärtom lät polisen meddela att det varit relativt lugnt på festivalen i stark kontrast till de rapporter som vi fått fram nu.

Tidningens chefredaktör, Peter Wolodarski, tar också upp mediekritiken på Twitter. Där har han skärmdumpat en bild av ett kommentarsfält på Facebook som riktar hat mot tidningens medarbetare.

"Lögnerna online om en av våra medarbetare resulterar i detta. Att tänka på nästa gång obekräftade uppgifter sprids." skriver Wolodarski på Twitter.


https://twitter.com/pwolodarski/status/686274642198327297

På sociala medier har även andra röster höjts som försvarar Dagens Nyheters agerande och kastar ett annat ljus på händelsen. Juridikforskaren Mårten Schultz skriver på Twitter och försvarar tidningens egen rätt att skriva om och bedöma olika tips.


https://twitter.com/martenschultz/status/686276946947371009

NYHETER IDAG

Nyheter Idag, med piratpartisten Jakob Bergman som ansvarig utgivare, räknas till den så kallade alternativmedia som hyllas av främlingsfientliga opinionsbildare och citeras ofta av hatsajter som Avpixlat och Fria Tider där det publiceras personangrepp och rasism.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.