Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Djurrättsalliansens grisbilder är manipulerade"

MANIPULERADE?. På bilderna från de svenska gårdarna kan man se hur vanskötta djur. Nu anklagar Annika Bergman, ordförande i Sveriges grisföretagare, Djurrättsalliansen för att ha manipulerat bilderna.Foto: DJURRÄTTSALLIANSEN
Djurrättsalliansens uppmärksammade bilder av grisar är i flera fall manipulerade, missvisande eller tagna utomlands.
Anklagelsen levereras av Annika Bergman, ordförande i Sveriges grisföretagare.
Men Djurrättsalliansen hävdar bestämt att man inte manipulerat några bilder.
Sveriges grisföretagare och LRF håller nu på att gå igenom alla bilder.
Ett exempel på en missvisande bild är tagen på en gård i Uppland, säger Bergman.
- Det påstås vara en gris som har en böld, men det är alltså testiklarna på en galt.

"Inte manipulerade"

Djurrättsalliansen hävdar bestämt att dess bilder varken är manipulerade eller missvisande, säger Lena Lindström. Organisationen har inte hävdat att ett foto där några testiklar syns skulle föreställa bölder. Däremot förekom det djur med bölder på gården.
- Alla bilder är inte utvalda för att illustrera missförhållanden, men på den bilden kan man se att det är dåligt med halm på golvet.
Att en del bilder skulle vara tagna utomlands är "helt taget ur luften" enligt Lindström.
Människor får bedöma själva om de tycker att förhållandena på gårdarna ser rimliga ut. Och man kan ju undra varför så många djur är sjuka, säger djurrättskämpen.
- Oberoende forskning säger att 50 procent av alla grisar lider av begynnande magsår när de skickas till slakt vid sex månaders ålder.

Ifrågasätter kunskapen

Bergman ifrågasätter vad Djurrättsalliansen har för kunskaper att bedöma grisarnas hälsa.
Hon betvivlar inte att flera bilder stämmer, att det finns rötägg i branschen, men påpekan att foton på sjuka grisar kan se tråkiga ut utan att det tyder på missförhållanden.
- Likaväl som att det ibland inte blir en trevlig bild av en människa som ligger på lasarettet.
Lena Lindström avvisar påståendet att Djurrättsalliansen skulle sakna kunskapen att bedöma förhållandena på gårdarna. Flera av medlemmarna har relevant utbildning, andra har lärt sig under arbetets gång, säger Lindström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.