MANIPULERADE?. På bilderna från de svenska gårdarna kan man se hur vanskötta djur. Nu anklagar Annika Bergman, ordförande i Sveriges grisföretagare, Djurrättsalliansen för att ha manipulerat bilderna. Foto: DJURRÄTTSALLIANSEN
MANIPULERADE?. På bilderna från de svenska gårdarna kan man se hur vanskötta djur. Nu anklagar Annika Bergman, ordförande i Sveriges grisföretagare, Djurrättsalliansen för att ha manipulerat bilderna. Foto: DJURRÄTTSALLIANSEN

"Djurrättsalliansens grisbilder är manipulerade"

Publicerad
Uppdaterad
Djurrättsalliansens uppmärksammade bilder av grisar är i flera fall manipulerade, missvisande eller tagna utomlands.
Anklagelsen levereras av Annika Bergman, ordförande i Sveriges grisföretagare.
Men Djurrättsalliansen hävdar bestämt att man inte manipulerat några bilder.
Sveriges grisföretagare och LRF håller nu på att gå igenom alla bilder.
Ett exempel på en missvisande bild är tagen på en gård i Uppland, säger Bergman.
- Det påstås vara en gris som har en böld, men det är alltså testiklarna på en galt.

"Inte manipulerade"

Djurrättsalliansen hävdar bestämt att dess bilder varken är manipulerade eller missvisande, säger Lena Lindström. Organisationen har inte hävdat att ett foto där några testiklar syns skulle föreställa bölder. Däremot förekom det djur med bölder på gården.
- Alla bilder är inte utvalda för att illustrera missförhållanden, men på den bilden kan man se att det är dåligt med halm på golvet.
Att en del bilder skulle vara tagna utomlands är "helt taget ur luften" enligt Lindström.
Människor får bedöma själva om de tycker att förhållandena på gårdarna ser rimliga ut. Och man kan ju undra varför så många djur är sjuka, säger djurrättskämpen.
- Oberoende forskning säger att 50 procent av alla grisar lider av begynnande magsår när de skickas till slakt vid sex månaders ålder.

Ifrågasätter kunskapen

Bergman ifrågasätter vad Djurrättsalliansen har för kunskaper att bedöma grisarnas hälsa.
Hon betvivlar inte att flera bilder stämmer, att det finns rötägg i branschen, men påpekan att foton på sjuka grisar kan se tråkiga ut utan att det tyder på missförhållanden.
- Likaväl som att det ibland inte blir en trevlig bild av en människa som ligger på lasarettet.
Lena Lindström avvisar påståendet att Djurrättsalliansen skulle sakna kunskapen att bedöma förhållandena på gårdarna. Flera av medlemmarna har relevant utbildning, andra har lärt sig under arbetets gång, säger Lindström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag