Djurrättsaktivister vandaliserade jakttorn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Minst fyra jakttorn har välts mellan Skavelsjö och Djakneböle.
Foto: Ronny Johannesson

Mitt i natten slog djurrättsaktivisterna till och vandaliserade jakttornen. 

I brev som lämnats vid tornen frågas bland annat om jägarna förstår budskapet eller om de behöver få ett gevär mot huvudet. Breven är undertecknade "Djurens befrielsefront - Norrland".

- Markägaren har polisanmält händelsen. Det är en fråga om vandalisering och möjligen också olaga hot, säger Hans Geibrink, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet västerbotten, till Expressen.se.

 Fyra eller fem jakttorn mellan Skravelsjö och Djäkneböle vältes och några slogs sönder under natten mot fredagen. I breven som lades vid tornen stod bland annat att ”Detta jakttorn har förstörts för att jakt är en sjuk och sadistisk hobby”, skriver Västerbottens - Kuriren. Breven likställde också jakt med dödsstraff och häxbränning. "Att mörda en annan varelse, människa som djur, är det största övergreppet som kan begås. För älgen är livet allt den har, precis som för dig", skriver aktivisterna vidare, enligt tidningen.

Hotfullt brev

 Hans Geibrink berättar att breven slutar med något som kan tolkas som ett hot.

 - I breven likställer de jakt med mord, och sen slutar de med ”förstår ni vad vi säger eller behöver ni ett gevär mot huvudet?”

 Enligt Torbjörn Lövbom, ordförande för jägarförbundet Västerbotten, var det länge sedan något liknande hände i trakten.

 - För ett antal år sedan hade vi en del problem med djurrättsaktivister, de försökte bland annat gå ut i skogen och störa jakten. Men på senare tid har det varit lugnt, säger han.

 Han menar att det är svårt att föra en debatt med aktivisterna.

 - Vi har ju helt olika grundsyn. Men jag vill framhålla att vi arbetar med att driva en så etisk jakt som möjligt, vi försöker till exempel att inte skadskjuta djur, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.