Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Djurrättsaktivister anhållna för grov skadegörelse

Tre djurrättsaktivister, två män och en kvinna, greps och anhölls på söndagen misstänkta för grov skadegörelse och olaga intrång.

De hade tagit sig in i Gimranäs hönseris två kläckningsanläggningar i Herrljunga kommun. Enligt polisen har de slagit sönder äggkläckningsmaskiner, styrsystem och dataanläggningar för sammanlagt 400 000 kronor.  Två av dem, en 26-årig kvinna från Falkenberg och en 22-årig man från Solna, togs vid tretiden natten till söndagen fast av personal vid anläggningen i Hudene. Personalen kallade på polis.  Aktivisterna hade bland annat slagit sönder fläktar och datautrustning i den anläggningen för cirka 200 000 kronor.  Vid hönseriets andra anläggning i Fåglavik tog sig en annan djurrättsaktivist, en 24-årig man från Göteborg, in. Han slog sönder alla styrsystem för kläckningsmaskinerna. Även här beräknas värdet av det förstörda till cirka 200 000 kronor.  Eftersom data- och styrsystemen slogs ut förstördes också 42 000 ägg i processen.  24-åringen greps odramatiskt under ett möte i Göteborg som djurrättsgruppen Farväl äggindustri höll i Brunnsparken.  Djurrättsaktivisterna skickade ut ett pressmeddelande på söndagsmorgonen där de redogjorde för sin aktion.  ''Genom vårt agerande kommer förhoppningsvis tusentals hönor att slippa födas upp till ett liv i misär'', skriver de.  De lämnade också brev till de anställda på kläckerierna samt kaffe och en äggfri sockerkaka.  Gimranäs AB är Sveriges ledande kläckeriföretag för värphöns i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.