Fiskarkatten är nära att utrotas Foto: Wikimedia Commons
Fiskarkatten är nära att utrotas Foto: Wikimedia Commons

Djuren som utrotades 2017

Publicerad

En fladdermus och flera ödlor bedöms ha utrotats 2017. 

Även ett kattdjur från Sydostasien är på väg att försvinna. 

"Det är uppriktigt sagt deprimerande", kommenterar ekologen David Steen till Mashable, som sammanställt listan. 

Ekologen David Steen, vid Auburn university, listar årligen de djurarter som bedöms ha utrotats under året. Hans lista har uppmärksammats av Mashable och innehåller en rad djurarter som sannolikt dött ut i år eller nyligen. 

Med på årets lista finns flera arter som bedöms ha utrotats på Julön i Indiska oceanen. En fladdermusart – Pipistrellus murrayi – som inte setts till sedan 2009 bedöms nu vara utrotad. Även tre sorters ödlor  bedöms ha utrotats: Lepidodactylus listeri, Cryptoblepharus egeriae och Emoia nativitatis.

Ödlan "cryptoblepharus egeriae" – med blå svans som kännetecken – är en av de arter som ekologen David Steen bedömer vara utrotad.Foto: Wikimedia commons/Bart Everson

Fladdermus och ödlor har utrotats

Steens lista innehåller arter som försvunnit från sitt naturliga habitat och som inte setts i det vilda på flera år. Han poängterar dock i ett mejl till Mashable att det fortfarande kan finnas levande exemplar i fångenskap eller i låga numerärer på annan ort. 

 

LÄS MER: 7 djur som riskerar att utrotas 

 

Kattdjur nära utrotning

Ett exempel på en art som Steen listar som utrotad – men där det fortfarande finns kvar exemplar i världen – är fiskarkatten. Kattdjuret har tidigare funnits på ön Java, Indonesien, men har inte setts till på ön sedan 1990 och har minskat kraftigt i antal i hela Sydostasien, vilket National Geographic rapporterat om

Fladdermusen Pipistrellus murrayi bedöms vara utrotad.Foto: IUCN Lindy Lumsden

”Det är uppriktigt sagt deprimerande att tänka på alla arter som vi aldrig mer kommer att se, men jag tycker att det är viktigt att vi uppfattar utrotningen som en faktisk förlust av arter och inte bara antal”, skriver han i en kommentar till Mashable. 

De bakomliggande orsakerna till arternas utrotning bedöms bland annat vara att invasiva arter introducerats och människans påverkan av miljön. Djur på öar är särskilt utsatta eftersom de inte kan fly vidare om en ny farlig art introduceras. 

Två fiskarkatter födda på en djurpark i Sydney, Australien.Foto: MARK BAKER / REUTERS X00017

Flera forskare menar att det pågår en massutrotning av djurarter världen över. I våras publicerades en omfattande global studie där ett forskarteam slog fast att massutrotningen är i full gång gång. SVT rapporterade om studien som angav ”mänsklig överbefolkning och överkonsumtion, speciellt av de rika” som främsta orsak. 

– Situationen har blivit så dålig att det vore oetiskt att inte använda starka ord, sa Gerardo Ceballos, professorn som ledde studien, till SVT. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag