Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Djuren som utrotades 2017

Fiskarkatten är nära att utrotasFoto: Wikimedia Commons

En fladdermus och flera ödlor bedöms ha utrotats 2017. 

Även ett kattdjur från Sydostasien är på väg att försvinna. 

"Det är uppriktigt sagt deprimerande", kommenterar ekologen David Steen till Mashable, som sammanställt listan. 

Ekologen David Steen, vid Auburn university, listar årligen de djurarter som bedöms ha utrotats under året. Hans lista har uppmärksammats av Mashable och innehåller en rad djurarter som sannolikt dött ut i år eller nyligen. 

Med på årets lista finns flera arter som bedöms ha utrotats på Julön i Indiska oceanen. En fladdermusart – Pipistrellus murrayi – som inte setts till sedan 2009 bedöms nu vara utrotad. Även tre sorters ödlor  bedöms ha utrotats: Lepidodactylus listeri, Cryptoblepharus egeriae och Emoia nativitatis.

Ödlan "cryptoblepharus egeriae" – med blå svans som kännetecken – är en av de arter som ekologen David Steen bedömer vara utrotad.Foto: Wikimedia commons/Bart Everson

Fladdermus och ödlor har utrotats

Steens lista innehåller arter som försvunnit från sitt naturliga habitat och som inte setts i det vilda på flera år. Han poängterar dock i ett mejl till Mashable att det fortfarande kan finnas levande exemplar i fångenskap eller i låga numerärer på annan ort. 

 

LÄS MER: 7 djur som riskerar att utrotas 

 

Kattdjur nära utrotning

Ett exempel på en art som Steen listar som utrotad – men där det fortfarande finns kvar exemplar i världen – är fiskarkatten. Kattdjuret har tidigare funnits på ön Java, Indonesien, men har inte setts till på ön sedan 1990 och har minskat kraftigt i antal i hela Sydostasien, vilket National Geographic rapporterat om

Fladdermusen Pipistrellus murrayi bedöms vara utrotad.Foto: IUCN Lindy Lumsden

”Det är uppriktigt sagt deprimerande att tänka på alla arter som vi aldrig mer kommer att se, men jag tycker att det är viktigt att vi uppfattar utrotningen som en faktisk förlust av arter och inte bara antal”, skriver han i en kommentar till Mashable. 

De bakomliggande orsakerna till arternas utrotning bedöms bland annat vara att invasiva arter introducerats och människans påverkan av miljön. Djur på öar är särskilt utsatta eftersom de inte kan fly vidare om en ny farlig art introduceras. 

Två fiskarkatter födda på en djurpark i Sydney, Australien.Foto: MARK BAKER / REUTERS X00017

Flera forskare menar att det pågår en massutrotning av djurarter världen över. I våras publicerades en omfattande global studie där ett forskarteam slog fast att massutrotningen är i full gång gång. SVT rapporterade om studien som angav ”mänsklig överbefolkning och överkonsumtion, speciellt av de rika” som främsta orsak. 

– Situationen har blivit så dålig att det vore oetiskt att inte använda starka ord, sa Gerardo Ceballos, professorn som ledde studien, till SVT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.